Zečević: Primjenom programa ES2 i ES1 nema inflacije, jer se uvećava neto, a ne bruto zarada

Zečević je istakao da se Program Evropa Sad 2 realizuje u punom kapacitetu

6040 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Zečević, Foto: PES
Zečević, Foto: PES

Primjenom programa Evropa Sad 2 (ES2), kao što je bio i slučaj sa programom Evropa Sad 1 (ES1) nema podiznja cijena, što znači da nema ni inflacije - jer se uvećava neto, a ne bruto zarada, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Milan Zečević.

On je pitao savjetnika predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića za ekonomiju Mladena Grgića, šta bi se desilo da nije bilo programa Evropa Sad 1 i kako bi građani sa minimalnom platom od 250 eura mogli da prehrane svoje porodice.

Grgić je ranije danas kazao da će najavljeno povećanje zarada dodatno stimulisati jačanje inflacije, što će obesmisliti rast plata, a ekonomiju učiniti skupom i slabo produktivnom.

Program Evropa sad 2 je bio platforma PES-a na parlamentarnim izborima održanim u junu prošle godine - kraće radno vrijeme, uz povećanje minimalne zarade i penzije.

Detalji tog programa nisu predstavljeni javnosti, a MMF je u maju ocjenio da ES2 predstavlja visok rizik za javne finansije.

"Dok je inflacija na globalnom nivou (izazvana pandemijom i ratom u Ukrajini) destabilizovala svjetsku ekonomiju i dovela do povećanja cijena hrane u cijeloj Evropi, da li bi imali alternativu? Smatram da bi kao savjetnik predsjednika za ekonomska pitanja trebalo da znate da do inflacije dolazi upravo obrnutim procesom: neselektivnim podizanjem bruto zarada. Tako da je apsolutno jasno da su vaše analize na nivou politikanstva i jedan u nizu pokušaja da zbunite javnost", navodi se u saopštenju.

Zečević je istakao da se Program Evropa Sad 2 realizuje u punom kapacitetu i "sa ciljem da u novim ekonomskim uslovima koje stvaramo, zadržimo mlade ljude da ostanu i rade u Crnoj Gori, a ne da, kao do sad, idu u inostranstvo zbog boljih uslova za rad i većih zarada".

"I na kraju, savjetniče predsjednika, ako mislite da je 'spas' za našu državu da plate budu najniže u regionu, žrtvujte se i smanjite sebi plate da zaustavite inflaciju. Da ovog puta ne pominjemo toškove prekobrojnih delegacija, koje uz predsjednika obilaze sve meridijane bez nekog naročitog ekonomskog efekta", zaključio je Zečević.

Bonus video: