Lazić predala Inicijativu: Skočiđevojku hitno zaštititi kao kulturno dobro

"Nizom zakona smo u obavezi da imperativno reagujemo u slučaju otkrivanja arheološkog nalazišta, a sve u skladu sa propisima"

7164 pregleda 9 komentar(a)
Idejno rješenje za hotelski kompleks, Foto: Privatna arhiva
Idejno rješenje za hotelski kompleks, Foto: Privatna arhiva

Glavna gradska arhitektica Budve Jelena Lazić uputila je danas Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore inicijativu za hitno uspostavljanje zaštite vojnog kompleksa - baterija obalske artiljerije "Skočidevojka" kao kulturnog dobra.

Da je inicijativa predata Upravi, obaviješteni su Ministarstvo prostornog planiranja, Glavni državni arhitekta, ali i ministri odbrane i kulture.

"Uvidom u idejno rješenje arhitektonskog projekta izrađenog od strane 'Arhitektonski studio AIM' doo Podgorica, za izgradnju turističkog kompleksa na parcelama koje obuhvataju katastarske parcele 1668/1, 1668/2, 1668/3, 1668/4, 1668/5, 1668/6, 1668/7, 1668/8, 1668/9, 1668/10, kao i parcelu 1745, sve u KO Reževići 1, u okviru Urbanističkog projekta 'Turističko naselje Skočiđevojka', nedvosmisleno je konstatovano da se na tom prostoru nalazi vojni kompleks baterija obalske artiljerije 'Skočidevojka', izgrađen u 50-tim godinama prošlog vijeka", piše u inicijativi.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, odnosno Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, ostavio je rok od tri dana da se izjasne kako investitor, kompanija “K.D.P. promotion and investments limited”, tako i mještani, na izmijenjeno i dopunjeno idejno rješenje budućeg turističkog kompleksa sa pet zvjezdica, koji je planiran na mjestu nekadašnje vojne baze u mjestu Skočiđevojka nadomak Reževića.

“Kako se radi o izuzetno vrijednom kompleksu koji obuhvata kako podzemne, tako i nadzemne bunkere, čineći ih integralnom i nerazdvojivom cjelinom, posebno je važno napomenuti da je Glavni državni arhitekta, u okviru procesa davanja saglasnosti kod Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, na idejno rješenje za izgradnju planiranog turističkog kompleksa unutar postojećeg područja, predvidio uništavanje nadzemnih bunkerskih sistema. Nizom zakona smo u obavezi da imperativno reagujemo u slučaju otkrivanja arheološkog nalazišta, a sve u skladu sa propisima. Ovim putem Vam se obraćamo inicijativom za zaštitu vojnog kompleksa-baterija obalske artiljerije 'Skočidevojka' kao kulturnog dobra, odnosno inicijativom da se po hitnom postupku na prostoru cjelokupnog nekadašnjeg vojnog kompleksa, kao i kontak zone uspostavi prethodna zaštita do završetka arheoloških istraživanja i iskopavanja, a u svemu prema članu 20 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, nakon kojih očekujemo zaštitu cjelokupnog kompleksa kao kulturnog dobra", ističe Lazić.

Skočiđevojka
foto: Privatna arhiva

Bonus video: