Vlada dala saglasnost na koncesione ugovore

Ministarstvo poljoprivrede negira navode Državne revizorske institucije

8909 pregleda 2 komentar(a)
Zahvaljujući tajnim kamerama otkrivena dva kamiona, Foto: Uprava
Zahvaljujući tajnim kamerama otkrivena dva kamiona, Foto: Uprava

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tvrdi da nijesu tačni podaci iz izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) da je 15 koncesionih ugovora za eksploataciju šuma produženo krajem 2022. godine i u prvoj polovini 2023. godine bez saglasnosti Vlade i o tome je dostavilo dokumentaciju “Vijestima”.

“U toku vršenja postupka revizije Direktorat za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju nije imao priliku, zbog nesporazuma koji se desio u okviru Ministarstva poljoprivrede, da reaguje na preliminarni izvještaj DRI i istakne sljedeće činjenično stanje po pitanju spornih aneksa na Ugovore o korišćenju šuma. Od 15 aneksa ugovora koji su navedeni u izvještaju DRI, tri ugovora se odnose na jednogodišnje ugovore (dva za redovne sječe i jedan za sanitarne sječe) i njihovo produženje je izvršeno uz prethodnu saglasnost Vlade. U vezi sa dugoročnim koncesionim ugovorima, kako je to DRI i konstatovao, Ministarstvo poljoprivrede, nije dozvolilo Upravi za šume njihovo produženje. Navedeni aneksi u izvještaju DRI se odnose na priloge ugovora za 2022. godinu (dakle godinu u kojoj su ti ugovori bili važeći). Za sve priloge, odnosno anekse, data je saglasnost Vlade u III kvartalu 2022. godine”, kazali su u resoru kojim rukovodi ministar Vladimir Joković.

DRI je utvrdila da je Uprava za gazdovanje šumama i lovištima aneksirala 15 koncesionih ugovora za eksploataciju šuma bez odluka Vlade čime je prekšen Zakon o koncesijama. Od tog broja devet ugovora je aneksirano 29. decembra 2022, a šest od marta do sredine septembra 2023. godine. Svi ti ugovori su potpisani na 15 godina i po nalazu DRI su istekli 2022. godine, a aneksima se obuhvataju nove šumske parcele i produžavaju rokovi važenja ugovora i omogućava koncesionarima nastavak eksploatacije šuma. Riječ je o firmama - “Pelengić Trade”, “Boj komerc”, ŠIK “Polimlje”, ŠIK “Lim” i “Hasko company”.

DRI je podatke navela u reviziji poslovanja ovog ministarstva u 2022. godini, u kome je dato negativno mišljenje na pravilnost poslovanja i uslovno na reviziju pravilnosti sa 37 preporuka koje treba realizovati.

Iz Ministarstva su istakli i da su tri aneksa ugovora, koje je Uprava za šume zaključila sa Boj komerc i “ŠIK LIM” u martu 2023. godine, zaključeni bez saglasnosti Vlade i dostavljanja ministarstvu koje je o tome obaviješteno iz dokumenata DRI u postupku revizije.

“Ministarstvo će, kako je to DRI i preporučila, u saradnji s Inspekcijom za šumarstvo, izvršiti nadzor nad zakonitošću i cjelishodnošću rada Uprave za gazdovanje šumama i lovištima i o tome u najkraćem roku izvijestiti sve nadležne organe u skladu sa zakonom, radi utvrđivanja odgovornosti službenih lica koja su samostalno, bez saglasnosti Vlade, postupala u predmetima koji su bili obuhvaćeni revizijom, kao i svim drugim predmetima koji su se sprovodili tokom i nakon revizije”, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

“Vijesti” su i Upravu za gazdovanje šumama i lovištima pitale koje su aktivnosti preduzeli povodom nalaza DRI da je mimo zakona aneksirano 15 koncesionih ugovora za eksploataciju šuma.

“Aneksi su urađeni za devet koncesionih ugovora, a ne za 15. Ako je DRI utvrdila da je bilo nepoštovanja zakona u tom periodu ili nekih propusta u radu po ovom pitanju, potrebno je da se to proslijedi nadležnim organima koji će ispitati slučaj i utvrditi odgovornost, jer Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nema nadležnost za to. Napominjemo da vršilac dužnosti direktor Miloš Rajković nije potpisao aneks ni za jedan koncesioni ugovor”, naveli su iz ove Uprave.

Koncesionari su svoje radove bili dužni završiti s istekom važenja aneksa koncesionih ugovora, dakle tokom 2023. godine, s preciziranim datumima u aneksima, nakon čega im rokovi za izvršenje radova od strane Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, kako tvrde u Upravi, nisu produžavani niti su doneseni bilo kakvi novi aneksi.

“Koncesionarima je aneksima produžen samo rok za realizaciju količina koje su zadužene zaključno sa 2022. godinom, a koje isti nisu realizovali iz različitih razloga. Ugovori su produženi pojedinačno na rok do juna, avgusta ili novembra 2023. godine u zavisnosti od toga kada se navršavalo 15 godina od datuma zaključenja koncesionog ugovora 2008. godine”, kazali su u Upravi.

Aneksi su urađeni za devet koncesionih ugovora, a ne za 15. Ako je DRI utvrdila da je bilo nepoštovanja zakona u tom periodu ili nekih propusta u radu po ovom pitanju, potrebno je da se to proslijedi nadležnim organima koji će ispitati slučaj i utvrditi odgovornost jer Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nema nadležnost za to, kazali su u Upravi za šume

Bonus video: