Bez zvanične odluke: Vučić usmeno kazao da se obustavi izvoz ulja?

Trgovci od dobavljača iz Srbije obaviješteni da su zaustavili izvoz ulja na usmeni predlog predsjednika Srbije Aleksanda Vučića

69722 pregleda 402 reakcija 211 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Ministarstva ekonomskog razvoja i poljoprivrede očekuju da će danas ili sjutra dobiti zvaničnu informaciju da li je Srbija zabranila izvoz jestivog suncokretovog ulja ili uvela druge mjere zbog čega crnogorski trgovci i uvoznici od utorka prošle sedmice ne mogu da kupuju tu osnovnu prehrambenu namirnicu kod svojih redovnih dobavljača iz ove države.

Sagovornik “Vijesti” iz trgovačke kompanije, koja je značajni uvoznik ulja, kazao je da im je dobavljač saopštio da su svi proizvođači ulja imali sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji im je usmeno kazao da obustave izvoz ulja, bez bilo kakve zvanične odluke, navodno zbog očekivanog rasta cijena ulja na globalnom nivou.

On je naveo da je jedna druga crnogorska kompanija dan-dva prije zabrane uvezla značajnu količinu ovog ulja i da ne očekuju da dođe do nestašica na maloprodajnom tržištu, ali da je moguće da porastu cijene.

Beogradski list “Danas” juče je objavio da je u Srbiji na snazi zabrana izvoza suncokretovog ulja, ali da je “izgleda mjera neformalna, pošto Vlada nije donijela nikakvu uredbu o zabrani”.

Predstavnici udruženja proizvođača suncokreta su za taj list izjavili da ova mjera već utiče na berzansku otkupnu cijenu, kao i da su oni za zabranu izvoza saznali od prerađivača, a prerađivači od carinika, kada su im kamione s robom vratili s granice. Kažu i da ta mjera nigdje nije objavljena već da ju je “usput” prilikom jednog obraćanja pomenuo Vučić.

Predsjednik jednog od udruženja proizvođača Jovan Jovanov kazao je da su ratari 26. juna za ovu odluku saznali od prerađivača, a ne putem zvaničnih dokumenata ili od ministarstva.

“Prerađivači su nam javili da je zabranjen izvoz sirovog, nerafinisanog i rafinisnog suncokretovog ulja. To direktno može uticati na cijenu suncokreta čija će žetva biti za 25, 30 dana. Za ovo ne postoji nikakva uredba, već samo predsjednikova izjava da je nakratko zaustavljen izvoz zbog velike potražnje ulja u Evropi. Izgleda da je samo carini dostavljen dopis da se kamioni s uljem vrate nazad, da ne može da ide u izvoz”, kazao je Jovanov za “Danas”.

Sagovornik “Vijesti” je kazao da su prvi kamioni ulja naručeni iz Crne Gore vraćeni sa srbijanske granice u utorak bez obrazloženja.

“Vlada Crne Gore nije formalno informisana o ograničenju izvoza ulja iz Srbije u Crnu Goru, međutim, trenutno s kolegama iz Vlade Srbije imamo konsultacije kako bi utvrdili argumentovane činjenice posredstvom CEFTA mehanizama”, kazao je juče za “Vijesti” potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Pripremaju analize da ne dođe do nestašica i rasta cijena: Đeljošaj
Pripremaju analize da ne dođe do nestašica i rasta cijena: Đeljošajfoto: Vlada Crne Gore

Prema njegovim riječima Vlada Crne Gore je prenijela interesovanje ka Vladi Srbije kako bi dobili odgovore da li je donijeta neka zvanična odluka Vlade Srbije o obustavi ili ograničavanju izvoza ulja.

“Informacija kojom raspolažemo je da ćemo odgovor dobiti nakon internih konsultacija u Vladi Srbije tokom sjutrašnjeg dana. Dalje korake, Vlada Crne Gore će odrediti kada budemo imali sve potrebne zvanične informacije i podatke. Kako ne bi došlo do nestašice zaliha ili enormnog rasta cijena ulja u Crnoj Gori, Ministarstvo ekonomskog razvoja trenutno radi potrebne analize u dijelu rezultata koje je akcija ograničavanja marži imala na tržište u Crnoj Gori i reagovaće blagovremeno”, rekao je Đeljošaj.

On je poručio da će jul i avgust ove godine biti bez limitiranih marži na osnovne proizvode (brašno, šećer, ulje i so).

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Đeljošaj je zvao direktno ministra trgovine Srbije Tomislava Momirovića u vezi s ovim pitanjem kako bi dobio dodatne informacije.

Crna Gora oko 90 odsto potreba za uljem obezbjeđuje kupovinom u Srbiji, dok simbolične količine nabavlja u Hrvatskoj, Ukrajini, Kosovu i Italiji.

Bonus video: