Čarapić: Naslov "Vijesti" netačan, uredničku politiku im kroji URA

Čarapić je kazao da glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Mihailo Jovović ima "patološku mržnju" prema Pokretu Evropa sad (PES) i ljudima u njemu

69291 pregleda 263 reakcija 82 komentar(a)
Čarapić, Foto: Mirko Kotlaš
Čarapić, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 10.07.2024. 15:56h

Amandman na Zakon o državnoj imovini se odnosio na izjednačavanje investitora u Crnoj Gori, poboljšavanje ambijenta za ulaganja, kako ne bi bilo privilegovanih investitora.

To je na konferenciji u Skupštini komentarišući tekst "Vijesti" o predloženim izmjenama Zakona o državnoj imovini - "Svi investitori da mogu kupiti zakupljenu imovinu", kazao poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić.

On je naveo i da postoje razlike u naslovu i samom tekstu, da je naslov netačan i dodao da uredničku politiku medija, kroji Građanski pokret URA.

Čarapić je kazao da glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Mihailo Jovović ima "patološku mržnju" prema PES-u i ljudima u njemu.

"Razgovoarao sam sa autorom teksta koji je pirlično korektno skapirao šta je suština amandmana, međutim, urednik tog štampanog medija Mihailo Jovović je na svoju ruku promijenio naslov samo zbog toga što uređivačka politika 'Vijesti' ima neki problem sa PES-om", poručio je Čarapić i naveo da ne zna o kojem je problemu riječ.

Čarapić tvrdi da je neko zbog takve mržnje sposoban da manipuliše javnošću i crta metu, ljudima koji rade sa integritetom.

"Neko ko je sposoban da takvim ljudima crta metu ima patološki problem, ja ne znam šta stoji iza toga ali imam potrebu pred građanima, tome stanem na put. U Skupštini smo danas imali jako neprijatnu scenu gdje je poslanik URE Filip Adžić, pokazao ko je stvarni autor ovakvog spina i manipulacije. To je GP URA. Mislim da bi Crna Gora bila rasterećena nekih stvari ako bi na čelu Crne Gore bio Dritan Abazović sa jednim poslanikom, ako bi Mihailo Jovović bio potpredsjednik Vlade a Željko Ivanović patrijarh, ili neka siva ingerencija te Vlade, što oni očigledno žele", istakao je on i dodao da poslanik Dritan Abazović takođe ima patološku mržnju prema PES-u.

Naveo je da ako to žele, treba da izađu na izbore i zasluže ta mjesta. Čarapić je naveo da kroz ove amandmane ne pokušavaju da prodaju državnu zemlju, da ne ulaze u sukobe, rade časno i u javnom interesu i da zemljištem upravljaju na pravi način...

Pojašnjavajući kako URA kontroliše uređivačku politiku "Vijesti", Čarapić je naveo da je Adžić stao iza teksta te da njega treba pitati detaljnije o tome.

"To pitajte GP URA, zašto se oni nalaze kao koautori ovih tekstova. Siguran sam da u svim medijima postoje savjesni ljudi koji rade svoj posao, ali očigledno u ovom postoji neki problem jer smo svi svjesni koliko negativne kampanje ima ka gospodinu Spajiću i svima nama u PES-u. Što je nelogično budući da vizija građanske Crne Gore koju zastupa taj medij i vizija PES-a su komplementarne, dakle ovdje se radi o nekoj patološkoj mržnji, nečemu drugoj. Ne može jedan urednik da objasni zašto je uzeo tekst pošenom novinaru i od njega napravio manipulaciju", naveo je Čarapić.

Amandman će privući investicije

Čarapić je istakao da je osnovni cilj amandmana privlačenje investicija, što smatra da će se i desititi. Odgovarajući na pitanje da li će se ovim izmjenama dati povoljne pozicije investitorima na primorju, pri čemu kasnije objekte mogu da prodaju, kazao da se planirane fabrike i postrojenja neće graditi u tom dijelu zemlje. Naglasio je da će se one graditi u centralnom i sjevernom regionu.

"To se samo odnosi na najveće dugoročne zakupe, ne na niže koje mogu davati opštine i Vlada. Ti zakupi koji su strateške kapitalne investicije na duži period, njima dajemo ovu mogućnost da imaju fenomenalan biznis plan u kojem ne moraju da razmišljaju, šta će da rade nakon što istekne 90 godina", naveo je Čarapić i dodao da investitori kasnije mogu da biznis zadrže, daju drugome. Svaki objekat koji se gradi na ovaj način i može biti od ogromnog značaja za evropski razvoj, mora biti u skladu sa planskom dokumentacijom, što piše u ovoj normi Zakona", naglasio je on i dodao da je neistina da se zemljište ispod objekta može preprodavati.

Istakao je da se zemljište još uvijek može prodavati po starom zakonu, te da to važi za turističke vile i da i to planiraju da mijenjaju.

U sadašnjem zakonu piše: "Zaključeni ugovori o sticanju i raspolaganju nepokretnim stvarima i pokretnim stvarima i drugim dobrima veće vrijednosti u državnoj imovini dostavljaju se Zaštitniku, Državnom tužilaštvu Crne Gore i Državnoj revizorskoj instituciji, u roku od 15 dana od dana ovjere".

Amandmanskom izmjenom bi se sada dostavljali samo zaštitniku imovinsko-pravnih interesa države i Državnoj revizorskoj instituciji.

Čarapić je naveo da je ovaj proces plašio investitore, te da tužilaštvo nema nikakvu ingerenciju i da nema nikakvu nadležnost nad ugovorom. Dodao je da se tužilačke istrage pokreću samo sa postojanjem sumnje.

Bonus video: