Anđušić: Potvrđeno da u budžetu nema novca za Evropu sad, treba zaustaviti krčmenje državne imovine

"Vlada je namjerila da isključi Skupštinu iz raspolaganja državnom imovinom do 300 miliona eura. Dizanjem ruku za ovakvo rješenje poslanici bi se odrekli kontrole i odgovornosti, u slučaju da Vlada odluči da proda Luku Bar, Elektroprivredu, Institut Igalo, Aerodrome", kazao je poslanik DPS-a

21216 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Anđušić, Foto: Mirko Kotlaš
Anđušić, Foto: Mirko Kotlaš

Ispostavile su se tačne naše sumnje da u državnoj kasi nema dovoljno novca za populistička obećanja iz programa Evropa sad, pa se zato pribjegava ad hoc rješenjima.

To je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić kazao na konferenciji za medije organizovanoj povodom izmjena Zakona o državnoj imovini. Anđušić je naglasio da parlamentarna većina ima opasne namjere te da Crnu Goru guraju u terminalnu fazu neodgovornog upravljanja javnim finansijama.

"Prije desetak dan, svjedočili smo ideji Vlade da preko izmjena Zakona o državnoj imovini, sruši ustavnu podjelu vlast, i oduzme poslanicima pravo da odlučuju o vrijednoj državnoj imovini. Vlada je namjerila da isključi Skupštinu iz raspolaganja državnom imovinom do 300 miliona eura. Dosadašnja zakonska granica bila je 150 miliona. Takav predlog došao je u Skupštinu bez javne rasprave pod sumnjivim okolnostima. Dizanjem ruku za ovakvo rješenje poslanici bi se odrekli kontrole i odgovornosti, u slučaju da Vlada odluči da proda Luku Bar, Elektroprivredu, Institut Igalo, Aerodrome", naveo je on.

Anđušić tvrdi i da je Pokret Evropa sad (PES), predložio amandman na ovaj zakon kako bi svi investitori koji zakupe državnu zemlju na 90 godina, mogli da prodaju objekte koje izgrade i samo zemljište, donosno da prodaju državnu imovinu koja im je data u zakup.

Sa konferencije
Sa konferencijefoto: Mirko Kotlaš

"A da mogu postojati osnovi sumnje i za koruptivne radnje, da se ovi amandmani podnose zbog određenih interesnih grupacija najvolje govori i to što se u drugom amandmanu, predlaže da se iz postojećeg zakona izbriše obaveza da se državnom tužilaštvu po automatizmu dostavljaju ovakve vrste ugovora", naveo je Andđušić.

DPS je zato pozvao stručnu javnost i poslanike da zajedno zaustave krčmenje državne imovine, spriječe socijalni nemiri i onemogući interesnim grupacijama da uzmu novac na štetu građana.

Bonus video: