Rakočević: Manjak rasprave o razvojnoj banci je nastavak loše prakse Vlade

"Ovo je, nemojte imati nikakvu dilemu, ideja Milojka Spajića, Vlade, koju potura poslaničkom klubu da bi na taj način izbjegao javnu raspravu. Vrlo neodgovorno, ne odgovara osnovnom postulatu da javnost bude upoznata sa svim aspektima", naveo je poslanik DPS-a Nikola Rakočević

7089 pregleda 2 komentar(a)
Rakočević na konferenciji, Foto: Mirko Kotlaš
Rakočević na konferenciji, Foto: Mirko Kotlaš

Predlog Zakona o razvojnoj banci koji su u skupštinsku proceduru, bez prethodne javne rasprave predali poslanici Pokreta Evropa sad, vidimo kao nastavak loše prakse Vlade, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

To je naveo na konferenciji za medije u Skupštini.

Klub poslanika PES-a predao je u skupštinsku proceduru Predlog Zakona o razvojnoj banci kojim je definisano da ona preuzme sve poslove, imovine i zaposlene Investiciono-razvojnog fonda (IRF) koji će biti ugašen čim se banka upiše u Centralni registar privrednih subjekata. Osnivački kapital banke bi bio 90 miliona eura i činio bi ga kapital koji je preuzet od IRF-a.

"Ovo je, nemojte imati nikakvu dilemu, ideja Milojka Spajića, Vlade, koju potura poslaničkom klubu da bi na taj način izbjegao javnu raspravu. Vrlo neodgovorno, ne odgovara osnovnom postulatu da javnost bude upoznata sa svim aspektima. Upravo zbog toga budi sumnju, a možemo da pohvalimo to što konačno stavljaju fokus na teme koje su od važnosti za građane i život. Ali nažalost, to čine na ovaj način koji je netransparentan i nedovoljno odgovoran", naveo je Rakočević.

Istakao je i da je još uvijek rano govoriti o cjelokupnom Zakonu, jer je tek danas predočen javnosti.

"Ako smo dobro obavješteni, potrebno je 100 miliona eura da bi se napravio model o kojem govore kolege iz Pokreta Evropa sad. Upravo zbog toga će biti potrebna obimna analiza da bi došli do finalnog odgovora. nakon što nas obavijete od detaljima, što još uvijek nisu uradili vjerovatno je za to još rano, tada ćemo zauzeti naš stav. Ipak u ovom trenutku ne možemo dati stav o nečemu što ukupna javnost detaljno ne zna", pojasnio je Rakočević.

Bonus video: