Rezultati višemjesečnog cjenovnog barometra "Vijesti": Veliki market povoljniji bez državnih akcija

Korpa od 15 artikala čije cijene “Vijesti” mjesecima prate, u velikoj trgovini košta 80 centi manje nego u maju, a niža je oko deset centi u odnosu na novembar 2023.

22729 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
U Crnoj Gori više nema aktivnih državnih akcija: (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
U Crnoj Gori više nema aktivnih državnih akcija: (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Cijene u podgoričkom velikom marketu su blago niže u odnosu na novembar prošle i maj ove godine, kada su na snazi bile državne akcije. Jul je najjeftiniji od ova tri promatrana mjeseca, i zvanično prvi od sredine 2022., u kojem na snazi nije nijedna državna mjera za sprečavanje inflacije i zaštitu standarda građana.

Tako potrošačka korpa od 15 proizvoda čije cijene “Vijesti” prate mjesecima, u julu u velikom marketu košta 47,04 eura, što je oko deset centi manje nego u novembru 2023, kada su tokom trajanja akcije “Stop inflaciji” ovi artikli koštali ukupno 47,15 eura. Ista korpa je u maju dok su marže bile ograničene unutar akcije “Limitirane cijene”, koštala oko 80 centi više nego sada, odnosno 47,88 eura.

U Crnoj Gori se zvanično više ne primjenjuje nijedna od ranijih olakšica za građane, odnosno ni “Stop inflaciji”, “Limitirane cijene”, niti ograničenje marži za osnovne životne namirnice.

To su neki od rezultata koje je pokazao mjesečni cjenovni barometar “Vijesti”, kojim je praćeno kretanje mjesečnih cijena 15 proizvoda u podgoričkom malom, velikom marketu i na pijaci. Reporter je u ove objekte išao jednom mjesečno od septembra prošle godine, i to 14. u mjesecu kako bi popisao cijene, ispratio njihova kretanja i eventualna poskupljenja ili pad, i to 15 različitih namirnica, istog proizvođača, identične vrste i gramaže, kako bi se dala prava slika mjesečnih promjena.

Podaci su ovog puta zabilježeni na 16. jul, jer su 14. i 15. bili neradni dani za privredu.

Riblji štapići euro više nego lani

U velikom marketu je kilogram teletine danas jeftiniji 50 centi nego što je bio u maju ove i novembru prošle godine, i košta 14,49 eura. Osim toga, manja je cijena i piletine i to za euro u odnosu na prošlu godinu, tj 35 centi niža nego u maju, pa košta 8,5 eura. Oko 30 centi jeftiniji je i paradajz, pa kilogram sada treba platiti 1,39 eura.

Cijena jogurta je 1,29 eura, koliko je bila i u maju, ali je to i dalje deset centi više nego u novembru kada je na snazi bila akcija “Stop inflaciji”, i kada je koštao 1,19 eura. Na akciji je tada bio i toalet papir, koji je koštao 2,29 eura, što je takođe oko 20 centi povoljnije nego njegova trenutna cijena. Ovaj proizvod sada treba platiti 2,45 eura.

Vrijednost litra mlijeka, jaja i deterdženta za suđe nije se mijenjala u praćenim mjesecima.

Od poskupljenja u odnosu na novembar, najveće je zabilježeno u slučaju ribljih štapića, koji umjesto tadašnjih 1,83 eura, sada koštaju 2,85 eura. U odnosu na novembar, za 30 centi su i skuplje banane, pa kilogram sada treba platiti euro i po. Banane sada treba platiti oko deset centi više nego u maju.

Cijene u malom marketu su od praćenih mjeseci, ukupno bile najniže u maju. Tada je potrošačku korpu trebalo platiti 33,66 eura, dok je sada potrebno izdvojiti 34,78 eura. Ova trgovina je bila najskuplja u novembru, kada je korpa koštala 35,89 eura. Piletina u maloj trgovini je danas euro jeftinija nego u novembru, dok 80 centi manje košta i paradajz, koji treba platiti 1,39 eura. U odnosu na isti mjesec, oko 20 centi su jeftinija i jaja dok 30 centi manje košta kalodont.

Najveće poskupljenje u maloj trgovini u odnosu na deseti mjesec 2023., iznosi 40 centi, i to u u slučaju ribljih štapića, čija je cijena sada gotovo tri eura. Osim toga, džep će 30 centi više oštetiti i kilogram banana, a po 30 centi jogurt i čokolada, 20 centi paradajz, dok je oko deset centi skuplja i stiješnjena šunka. Nepromijenjene u odnosu na novembar, ostale su cijene kilograma jabuka i deterdženta za posuđe.

Značajnijih poskupljenja u odnosu na maj nije bilo, ali su jaja i stiješnjena šunka poskupjeli za deset a toalet papir za 20 centi, dok 20 centi više košta i kilogram paradajza.

Kupovina voća i povrća na pijačnim tezgama koje “Vijesti” prate, u julu je koštalo 4,2 eura, što je pola eura jeftinije nego u novembru 2023. godine. U odnosu na maj, cijene su ukupno niže oko 20 centi. Banane koštaju isto koliko i u novembru, pa ih je potrebno platiti euro, a toliko koštaju i paradajz i krastavac, koji su 20 centi jeftiniji nego u desetom mjesecu prošle godine. Cijena kilograma jabuka je takođe manja za deset centi.

Cijena teletine na pijaci koju reporter posjećuje, nije se mijenjala od početka istraživanja, tj. od septembra 2023.

U Crnoj Gori se zvanično više ne primjenjuje nijedna od ranijih olakšica za građane, odnosno ni "Stop inflaciji", "Limitirane cijene", niti ograničenje marži za osnovne životne namirnice

Potrošačke cijene u junu ove godine, po podacima Uprave za statistiku Monstat, bile su 4,1 odsto više nego u istom mjesecu prošle. Junske cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, bile su u prosjeku 0,1 odsto više nego majske. Najveći uticaj na mjesečnu inflaciju imao je rast cijena usluga smještaja, voća, mesa, mlijeka, jaja, sira, vazdušnog prevoza, kafe, čaja, bezalkoholnih pića, sokova, ulja...

Nema više akcija

Prvi dan 2024. je ozvaničio i kraj akcije “Stop inflaciji”, koja je počela u martu prošle godine i trajala do jula, a zatim je imala i nastavak “100+”, koji je bio na snazi od oktobra do 31. decembra.

Ovom akcijom su snižene cijene za više od 100 artikala, a među njima i robe široke potrošnje, ljekova, bijele tehnike, mliječnih i mesnih proizvoda, tjestenine, slatkiša, sokova, hrane za bebe, šampona, sapuna, kupki...

Vlada Milojka Spajića je zatim krajem marta pokrenula akciju “Limitirane cijene”, kada su marže ograničene u dogovoru sa trgovcima. Marža je razlika između prodajne i nabavne cijene robe.

Na spisku su bila 43 proizvoda, a planirano je da kada se uzmu u obzir sve gramaže i proizvođači, smanje cijene 500 artikala. Akcija je ovom obliku trajala do 31. maja, a zatim je produžena do kraja juna ali se odnosila samo proizvode domaće proizvodnje.

U Crnoj Gori od 1. jula, više nije na snazi ni ograničene marže za osnovne proizvode (brašno, šećer, ulje i so), a ta mjera je trajala od juna 2022. godine.

Bonus video: