Šamiz ne odustaje od pogona Željezare, jedini dostavio ponudu

Kako je ponuđač naveo, ukupan iznos za investicije u roku od godinu od datuma potpisivanja ugovora i pokretanja proizvodnje bio bi 7,750 miliona eura. Plan investicija za pet godina, kako stoji u ponudi, bio bi 36,850 miliona eura

19586 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.07.2024. 15:27h

Na novi javni poziv koji je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala za davanje u zakup Čeličane i Kovačnice, pogona kćerke kompanije EPCG Željezara Nikšić, ponovo se prijavila švajcarska kompanija „8B Capital“, biznismena Igora Šamiza, koja je uplatila depozit u skladu sa javnim pozivom, u iznosu od 30 hiljada eura.

Kako je ponuđač naveo, ukupan iznos za investicije u roku od godinu od datuma potpisivanja ugovora i pokretanja proizvodnje bio bi 7,750 miliona eura. Plan investicija za pet godina, kako stoji u ponudi, bio bi 36,850 miliona eura. U ponudi švajcarske kompanije stoji da im je za pripremni period za pokretanje proizvodnje potrebno šest mjeseci, a da bi za prvo pola godine zaposlili 152 radnika. Kompanija „8B Capital” je ponudila da mjesečnu zakupninu plaća 31 hiljadu eura.

Proizvodnja čelika bi, kako stoji u ponudi, nakon prve godine bila 2.000 tona mjesečno, a nakon pet godina projektovano je da ta proizvodnja bude 3.500 tona.

„Mi smo ovog ponuđača prihvatili kao ozbiljnog investitora bez obzira na medijske natpise koji nijesu bili na mjestu jednim velikim dijelom, jer smo mi u okviru naših mogućnosti, i preko državnih institucija, provjeravali sve te navode“, rekao je Miro Vračar, član Komisije, i podsjetio je da je švajcarska kompanija bila zainteresovana za zakup Željezarinih pogona od raspisivanja prvog javnog poziva.

Vračar
Vračarfoto: Svetlana Mandić

Očekuju, kazao je Vračar, da sa „8B Capital“ ugovor o zakupu Željezare potpišu za mjesec–dva.

„Mislim da će zaključivanje ugovora biti uskoro. Optimista sam da će ovaj posao krenuti, što će biti dobra i za naše društvo, Nikšić i Crnu Goru i da je ovo dobar počtak obvog angažmana. Za očekivati je da '8B Capital' od jeseni krene sa ovom prvog godinom koja je krucijalna, gdje će pokušati da 'osvježi' te kapacitete, da ih stavi u funkciju, da postepeno preuzima ovaj broj radnika, da osposobljava i osvježava opremu, polako krene u proizvodnju i da nakon godinu dana uloži 7,750 miliona eura i vrši proizvodnju od 2.000 tona na mjesečnom nivou“, rekao je Vračar.

Cijena električne energije za Željezaru, prema njegovim riječima, nije definisana ugovorom već će to biti naknadno dogovoreno sa ponuđačem i to nakon potpisivanja ugovora o zakupu.

„Ovim ugovorom takođe nije definisano mjerodavno pravo i arbitražni postupak. Sve ostale stvari su definisane, a ove dvije stvari će biti definisane nakon potpisivanja ugovora“, istakao je Vračar.

Zapisnik Komisije o ponudi biće dostavljen Odboru direktora EPCG.

„Pošto je u pitanju zakup Odbor može donijeti odluku o ponudi, ali ćemo mi dostaviti sve na uvid Vladi, kao većinskom vlasniku EPCG“, rekao je Vračar.

EPCG Željetara Nikšić ponude
foto: Svetlana Mandić

Javni poziv Elektroprivreda je raspisala nakon što je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović sugerisao da je potrebno namjeru investitora o zakupu Željezarinih pogona na 50 godina upodobiti sa javnim pozivom. Inicijalno je bilo planirano da se pomenuti pogoni iznajme na period od pet do deset godina, dok je novim javnim pozivom predviđen zakup na najmanje 15, a najviše 50 godina.

EPCG je nakon prošlog javnog poziva pregovarala sa Igorom Šamizom, koji je iskazao namjeru da Čeličanu i Kovačnicu iznajmi na 50 godina. Odbor direktora EPCG nije usvojio nacrt ugovora kojim je planirana mogućnost da Šamiz, nakon ispunjenih uslova, stekne vlasništvo, imajući u vidu da je zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović ukazala da je to nezakonito. Ona je dala saglasnost na prečišćenu verziju Nacrta ugovora o zakupu pogona nikšićke Željezare, sugerišući da je uslove o periodu zakupa od 50 godina potrebno predvidjeti i javnim oglasom.

Novim javnim pozivom je predviđeno da minimalna mjesečna zakupnina iznosi 30.000 eura, a maksimum 150 hiljada, kao i da je minimalan broj zaposlenih koje će ponuđač preuzeti u prvih šest mjeseci 100, a maksimum 150.

Javnim pozivom koji je, kako je Elektroprivreda navela, raspisan u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje čelika dužom od 65 godina, predviđeno je da je ponuđač obavezan da dostavi plan investicija za prvih pet godina zakupa i dinamiku realizacije investicija u postojeća proizvodna postrojenja, mašine i pomoćnu opremu i plan razvoja proizvodnje u funkciji povećanja obima proizvodnje i investiranja u novu opremu.

Bonus video: