Tivat: Radna snaga pristiže i iz Kenije

U Tivtu skoro nulti procenat nezaposlenosti, posla ima za svakoga ko hoće da radi

6774 pregleda 11 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Stopa nezaposlenosti u Tivtu je tokom prošle godine redukovana za čak 36,22 odsto, a trenutno u špicu turističke sezone, gotovo da i nema nezaposlenih.

To je potvrdio i gradonačelnik Željko Komnenović koji je kazao da je u Tivtu “praktično postignuta puna zaposlenost stanovništva” i naglasio da poslodavci u tom gradu, uglavnom u sektoru turizma i usluga, imaju velike potrebe za radnom snagom koja dolazi i iz brojnih stranih država.

“Trenutno u Tivtu posao nema samo onaj ko ne želi, ili iz raznih razloga fizički ne može da radi. Osim domicilne radne snage, potrebe poslodavaca su takve da u lokalnoj ekonomiji imamo i sve veći broj radnika iz inostranstva. Uz već ranije prisutne Turke, Filipince, Indijce i državljane Šri Lanke, novost je da su ove godine počeli da pristižu i radnici iz Kenije”, kazao je Komnenović na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta kada je razmatrana Informacija o stanju u oblasti zapošljavanja u Tivtu za 2023, a koju je pripremio Zavod za zapošljavanje - Biro rada Tivat.

Prema podacima iz tog dokumenta, na posljednji dan prošle godine na evidenciji Birao rada u Tivtu bilo je ukupno 250 nezaposlenih lica, od čega su njih 155 ili 62 odsto bile žene. U odnosu na posljednji dan 2022. broj nezaposlenih u najmanjoj bokeljskoj opštini se tokom 2023. smanjio za čak 36,22 odsto. To je višestruko bolji rezultat od državnog prosjeka jer je nezaposlenost na državnom nivou tokom 2023. u odnosu na podatke iz godine ranije, smanjena 14,28 odsto.

U kvalifikacionoj strukturi nezaposlenih na Birou rada na posljednji dan prošle godine najviše je bilo građana sa III, IV i V nivoom kvalifikacija, njih 124 ili 49,6 odsto. Slijede Tivćani sa akademskim nivoom obrazovanja, odnosno VI, VII i VIII nivoom kvalifikacija kojih je bilo 72 ili 28,8 odsto, dok je najmanje nezaposlenih bilo među licima sa najnižim nivoom kvalifikacija (I i II) kojih je na posljednji dan prošle godine na evidenciji bilo 54 ili 21,6 odsto.

Tokom prošle godine najveća stopa smanjenja na evidenciji Biroa rada od 41,46 odsto zabilježana je kod građana sa fakultetskim i diplomama viših škola kojih je ukupno 51 započeo radni angažman. Posao je dobilo i 70 građana sa II, IV i V nivoom kvalifiokacije, kao i njih 21 sa I i II stepenom stručne spreme. Tokom prošle godine na Evidenciju Biroa rada u Tivtu prijavilo se ukupno 350 građana što je trećinu manje nego lani. Lani u Tivtu oglašeno 8,31 odsto manje radnih mjesta nego godinu ranije, njih ukupno 1.081, a poslodavci su najviše tražili radnu snagu sa srednjim ili nižim nivoom stručne spreme.

Najviše slobodnih radnih mjesta - 372 prijavljeno je u oblasti saobraćaj i skladištenje, poslovanje sa nekretninama (205), obrazovanje (154), administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (161), te usluge smještaja i ishrane (51). Na oglašenim slobodnim radnim mjestima radni odnos su tokom 2023. zasnovala ukupno 422 lica sa evidencije tivatskog Biroa rada, što imajući u vidu ukupan broj oglašenih slobodnih radnih mjesta, pokazuje da je najmanje još toliko građana drugih crnogorskih opština ili stranih državljana, lani našlo posao u Tivtu.

Bonus video: