Za 20 dana jula izvezeno 2,5 miliona kilograma lubenice

I pored hvaljenja organizovanja otkupa iz Srbije u Zeti, najviše lubenice je izvezeno u Bosnu i Hercegovinu

17256 pregleda 266 reakcija 31 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Za 20 dana jula Crna Gora je izvezla dva i po miliona kilograma lubenice u pet država za ukupno 486 hiljada eura, pokazuju podaci Uprave carina.

Prema tim podacima, koji se odnose na period od 10. do 31. jula, kilogram lubenice u izvozu vrijedio je 19 centi.

Najviše lubenice izvezeno je u Bosnu i Hercegovinu, skoro milion i po kilograma za 285 hiljada eura, a zatim slijedi izvoz u Srbiju od 675 hiljada kilograma za 127 hiljade eura, u Hrvatsku od 283 hiljade kilograma za 66 hiljada eura.

Crnogorska lubenica stizala je i do Slovenije u količini od 20,9 hiljada kilograma za 3,7 hiljada eura, a i u Bugarsku je izvezeno 21,5 hiljada kilograma za 3,8 hiljada eura.

Srbija je na drugom mjestu po izvozu crnogorske lubenice, iako je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević početkom jula saopštio da su nakon njegove molbe upućene predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ”stvoreni uslovi da Srbija otpočne otkup ovogodišnje proizvodnje lubenica na području Opštine Zeta”.

Knežević je zahvalio Vučiću što je na taj način “spasio poljoprivrednu sezonu” u Opštini Zeta.

“Ovaj bratski čin pomoći Zećani nikad neće zaboraviti. Takođe iskazujem zahvalnost i ministru Tomi Momiroviću na tehničkoj podršci u realizaciji otkupa”, naveo je Knežević u saopštenju koje je objavio na nalogu na mreži X.

“Vijesti” nijesu uspjele da dobiju izjave proizviođača lubenice iz Opštine Zeta.

Iz Ministarstva poljoprivrede “Vijestima” su kazali da još ne raspolažu s podacima o spoljnotrgovinskoj razmjeni za mjesec jul 2024. godine.

“Trenutno, raspolažemo podacima za period januar – jun, a izvoz lubenice u tom periodu je iznosio, prema Monstatu, 176.628 eura ili 613.974 kilograma, od čega je najveći izvoz zabilježen prema BiH (552.720 kg), zatim Srbiji (40.574 kg) i Sloveniji (20,680 kg). Podatke za mjesec jul 2024. godine ovo Ministarstvo će imati početkom septembra. Tokom perioda od 1. do 15. jula otkupna cijena lubenica je iznosila od 0,10 eura po kilogramu do 0,25 eura po kilogramu, dok za period od 16. jula do 31. jula otkupna cijena bila je od 0,20 eura po kilogramu do 0,90 eura po kilogramu”, saopštili su iz ovog Ministarstva “Vijestima”. Ma. M.

Dedvukaj: Nezadovoljni smo otkupom i podrškom države

Jedan od najvećih proizvođača lubenice iz Tuzi Zef Dedvukaj kazao je “Vijestima” da su i ove godine nastavljeni problemi s otkupom lubenice i da su veoma nezadovoljni.

“Lubenica iz uvoza ove godine je stigla ranije u odnosu na našu i bili smo prinuđeni da dajemo lubenicu po 7-8 centi po kilogramu.To je toliko jeftino da ni troškove ne možemo da pokrijemo. Od obećanja iz Opštine Tuzi i Ministarstva poljoprivrede da će nam pomoći nemamo ništa... Ja sam uložio 23.000 eura u proizvodnju, a već sam u minusu oko 11.000, ni pola troška nijesam mogao da izvučem. Slične probleme imaju i ostali. U Tuzima imamo blizu 30 proizvođača kojima je lubenica ostala u bašti jer nijesu imali kome da je prodaju...”, kazao je Dedvukaj.

Ministarstvo poljoprivrede, kako je naveo, daje subvencije za navodnjavanje, ali to ne rješava problem.

“Ni Opština ne pomaže. Otkupom se niko ne bavi jer da imamo riješeno to pitanje, sve bi bilo u redu. Trgovci neće da uzmu našu robu jer ne mogu da daju toliku maržu kao na ovu iz uvoza gdje formiraju cijene kako njima odgovara. Mi u Tuzima proizvodimo između 350 i 400 tona. Nas trgovci potcjenjuju jer oni određuju cijene i štiti ih država dok nas ne štiti. Nema ni otkupa, ni skladištenja, ni hladnjača kao što je bilo u bivšoj Jugoslaviji”, kazao je Dedvukaj.

Bonus video: