Švajcarski sud odbio zahtjev da Opština Budva isplati 40 miliona koncernu WTE zbog raskidanja ugovora

Potvrđena odluka arbitražnog suda. Jovanović poručio da su sa pravom osporavali tužbene zahtjeve WTE, jer su smatrali da se na taj način pokriva korupcija

24686 pregleda 82 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Budva naš grad
Foto: Budva naš grad

Velika pravna pobjeda Opštine Budva u Ženevi: Sačuvali smo 40 miliona eura novca građana Budve

Odlukom Švajcarskog Saveznog vrhovnog suda odbijen je zahtjev njemačko-austrijskog koncerna WTE/EVN da Opština Budva plati odštetni zahtjev zbog raskida ugovora za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima u iznosu od 41.409.086 eura. To je saopštio predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović.

Jovanović ističe da ovim se u žalbenom postupku potvrdila odluka arbitražnog suda sa sjedištem u Ženevi.

“Time smo dokazali da smo kao lokalna uprava sa pravom osporavali tužbene zahtjeve WTE jer smo smatrali da se na taj način pokriva korupcija u jednom od najštetnijih poslova u državi ikada. Nažalost u svemu ovome nismo imali podršku državnih organa niti u dovoljnoj mjeri zainteresovanost pravosudnih organa koji su propustili da do kraja procesuiraju i sankcionišu ovakvo ponašanje. Ova presuda višestruko je značajna zbog činjenice da potvrđuje da je Opština Budva pravno i činjenično raskinula ugovor zbog čega stičemo veće šanse u drugom arbitražnom postupku koji se vodi u Frankfurtu zbog izdavanja nezakonite garancija u iznosu od 66 miliona eura koju osporavamo”, naglasio je Jovanović.

Smatra da su “na najbolji mogući način zaštitili interese građana i njihov budžet jer nisu popustili pod pritiskom tadašnjih vladinih i političkih struktura da se nagodimo u ovom poslu”.

Poručio je da je ovo velika pobjeda za sve Budvane i zajvalio se pravnom timu koji čine zaposleni u Opštini Budva i timu advokata iz kancelarije DLA Piper Weiss iz Austrije kao i advokatima Miroju Jovanoviću i Dušanu Radosavljeviću.

"Iza nas je velika pravna bitka koju je lokalna uprava Opštine Budva vodila svakodnevno godinama unazad i u značajnoj mjeri opterećivala rad naše administracije. Potencijalno zaduženje od preko 100 miliona eura u ovom štetnom poslu smo uspjeli da saniramo za preko 40 miliona i predstoji nam velika borba u prvom arbitražnom postupku koja zahtijeva angažovanje svih kapaciteta i stabilnost lokalne uprave. Na ovaj način Opština Budva će umjesto otplate tuđih dugova koji se zasnivaju na sudski utvrđenoj korupciji moći da investira u razvoj grada kao što je izgradnja šetališta, nedostajućeg parking prostora, zdravstvenih i obrazovnih ustanova kao ipoboljšanje turističke infrastrukture. Praktično bez ikakve državne pomoći i vrlo često sa osporavanjem nadležnih državnih organa uspjeli smo da zaštitimo interese građana Budve i nastavićemo putem koji se pokazao kao jedino ispravni”, zaključio je Jovanović.

Bonus video: