Španski vozovi opet na popravci

Izvor “Vijesti” iz željezničke kompanije tvrdi da nema ko da popravi ove vozove i da se putnici voze u neuslovnim neklimatizovanim vagonima. Iz ŽPCG nijesu precizirali kad će vratiti vozove u saobraćaj

50664 pregleda 50 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Tri elektromotorna voza (EMV) španske proizvodnje CAF koje koristi Željeznički prevoz (ŽPCG) trenutno nisu u upotrebi jer su na popravkama. Tako da su na crnogorskim šinama trenutno četiri klasične elektromotorne garniture (lokomotive i putnički vagoni), kao i jedan neklimatizovani EMV ruske proizvodnje, kazali su zvanično “Vijestima” iz ove državne kompanije.

Iz ŽPCG nijesu precizirali kad će vratiti ove vozove u saobraćaj.

S druge strane, nezvanični izvor iz ove kompanije je pojasnio da su španski vozovi u kvaru zbog neredovnog održavanja, da ŽPCG ne može da pronađe remontere za opravke, te da se prevoz do Nikšića trenutno većinski obavlja autobusima, a putnici voze u neuslovnim vozovima.

Ovo nije prvi put da problemi s vozovima tište državnu firmu, jer je i početkom ove godine, svih pet EMV-ova bilo van saobraćaja.

“U saobraćaju se nalaze još četiri klasične elektromotorne ganiture (lokomotiva serije 461 i putnički vagoni) i jedan neklimatizovani elektromotorni voz ruske proizvodnje serije 412/416. ŽPCG raspolaže sa tri EMV španske proizvodnje, od kojih je jedan više mjeseci van saobraćaja, zbog opravki osovinskih slogova (zamjene monoblok točkova) i remonta glavnog kompresora, koje su obavljene u remontnim radionicama u Srbiji, zbog nepostojanja istih u Crnoj Gori. Navedeni voz je nakon popravke i dopreme navedenih djelova kompletiran i u toku su radovi na podešavanjima opreme i djelova i njegovom povratku u saobraćaj. Druga dva su zbog ekstremnih vrućina u prethodnim mjesecima maksimalno eksploatisana u lokalnom saobraćaju. Jedan od njih se trenutno zbog neispravnosti elektronike vrata nalazi u depou na opravci i očekuje se njegov povratak u saobraćaj, dok je treći voz u redovnom kontrolno-tehničkom pregledu IB i nakon otklanjanja uočenih neispravnosti biće predat u saobraćaj”, kazali su iz ove državne kompanije.

Pojasnili su da saobraćaj organizuju s onim čime raspolažu u datom trenutku, te da nekada zbog dodatnih pregleda i provjera, organizuju prevoz autobusima po istim uslovima i cijeni karte, kako bi se putnicima obezbijedilo da stignu na destinaciju. Osim toga, putnicima su se izvinili što zbog popravki i kontrolno-tehničkih pregleda ne mogu uvijek da obezbijede dovoljan broj klimatizovanih vozova, ali da očekuju da će se to promijeniti kupovinom novih vozova.

Nema ko da ih popravi

Izvor iz ove kompanije je “Vijestima” kazao da su svi španski vozovi neispravni, prvenstveno jer kompanija nije imala kadra koji bi mogao da ih na vrijeme opravi. On je pojasnio da se putnici trenutno prevoze EMV-om ruske proizvodnje, koji je više u kvaru nego operativan, dok je drugi ruski voz takođe u kvaru. Ova dva voza su proizvedena u periodu nekadašnjeg SSSR-a.

Naglasio je i da se željeznički saobraćaj do Nikšića većinom obavlja autobusima, dok se prevoz potpomaže i lokomotivama kompanije “Montecargo”.

“Španski vozovi su neispravni i na svom operativnom kraju, a niko iz postojećih inženjerskih kapaciteta kompanije nije mogao da ih popravi jer su prethodno otkaze dobili Slaven Šestović i Obrad Vojinović. Zatim je za taj posao angažovan inženjer koji se ranije bavio održavanjem španskih vozova, od njihove nabavke do prije nekoliko godina, ali je i on napustio firmu iz ličnih razloga”, pojasnio je izvor.

Šestović je bio glavni inženjer za EMV, a do marta prošle godine je bio izvršni direktor kompanije. Komisija za imenovanja ŽPCG predložila je da mu se produži mandat, ali je tadašnji Odbor direktora kome je istekao mandat odlučio 23. marta da ne ispoštuje stav komisije, već je za vršioca dužnosti (v. d.) ove državne firme imenovao Ilinku Pavićević koja je bila rukovodilac vuče u sektoru za međunarodni prevoz putnika.

Pavićević je izvršna direktorka bila do početka avgusta ove godine, kada je smijenjena odlukom Odbora direktora. Bord je smijenio nakon što su utvrdili nepravilnosti u njenom radu, a za novu v. d. izvršnu direktorku ŽPCG je izabrana Slavica Pavićević. Trenutni Odbor je izabran na Skupštini akcionara ŽPCG-a u aprilu, a u njemu su Željko Miladinović, Dejan Konatar, Pavle Popović, Marko Bertanjoli, dok je predsjednik Tripko Draganić.

“Ni Odbor direktora na zadnjoj sjednici nije ništa uradio, a u njemu su i dalje i Miladinović i Bertanjoli. Gotovo da nemamo nijedan ispravan voz, pri čemu je potrošen i novac koji je kompanija imala od kredita”, istakao je on.

Dodao je da su španski vozovi pri svom operativnom kraju, odnosno da moraju da idu na remont i opravku. Pojasnio je da im je već jednom produžen rok za investiciono održavanje 2018. i 2019, kada im je dozvoljeno da pređu oko deset odsto veću kilometražu od planirane. Tvrdi da ŽPCG sada ne može da nađe remontera za ovu vrstu posla, pa putnici moraju da putuju u neuslovnim EMV, jer trenutni vozovi nisu klimatizovani, a ne ispunjavaju ni druge uslužne uslove. Naglasio je i da je neklimatizovani voz korišćen za transport putnika do nikšićkog “Bedem fest-a”, koji je trajao od 22. do 24. avgusta.

Tri španska voza su stara po 10 godina, a kupljena su od proizvođača “CAF” i najmoderniji su u voznom parku državnog preduzeća. ŽPCG ih je nabavio 2013. preko kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za koji je garanciju dala Vlada, a uz rezervne djelove i potrošni materijal koštali su ukupno 13.050.000 eura. Imaju 176 sjedišta i 179 mjesta za stajanje, a maksimalna brzina im je 120 kilometara na čas.

ŽPCG je krajem juna ove godine potpisao i ugovor o kreditu od 30 miliona eura sa EBRD-ijem, kroz koji planiraju da kupe tri seta četvorodjelnih elektromotornih garnitura (EMV) kako bi unaprijedili vozni park. Kako su “Vijestima” u julu kazali iz ŽPCG-a, tender za ovu nabavku raspisaće se se nakon odabira konsultanata koji će ga s tom firmom i EBRD-ijem sprovesti u dvije faze. Ugovorom je planirano da se kompletan projekat završi u roku od tri godine.

U avgustu više od 35 otkazanih vožnji

Izvor je “Vijestima” kazao i da je u avgustu, do sada, otkazan polazak oko 35 vozova.

Među problemima koji su ove ljetnje turističke sezone tištili željeznicu, o kojima je list pisao, su između ostalih i kašnjenja, otkazivanja vožnji, i alternativni načini prevoza putnika (autobusima).

Tako je početkom jula voz ŽPCG, koji je trebalo da krene iz Bara za Zemun, kasnio sa polaskom sat i po. Početkom tog mjeseca su zbog nestanka napona zaustavljena i dva putnička voza između Bijelog Polja i Mojkovca. Više otkazivanja vozova na relaciji Podgorica - Nikšić - Podgorica bilo je 2. i 3. avgusta, kada je otkazano 13 polazaka na ovoj relaciji.

Bonus video: