Poslanici usvojili rebalans budžeta i zakone potrebne za realizaciju ES 2

Na osnovu ovih izmjena građani bi trebalo da od oktobra primaju veće zarade na račun umanjenja doprinosa za PIO

19548 pregleda 33 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 06.09.2024. 21:55h

Poslanici u Skupštini Crne Gore izglasali su rebalans budžeta i usvojili set zakona koji su neophodni za realizaciju Fiskalne strategije i programa Evropa sad 2.

Rebalans budžeta bio je potreba kako bi se u sistem uvela nova ministarstva koja su stvorena rekonstrukcijom Vlade.

Skupština je izglasala Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu, Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Predlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Takođe, usvojen je i Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu, Predlog zakona o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju, Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, Predlog zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze.

Na osnovu ovih izmjena građani bi trebalo da od oktobra primaju veće zarade na račun umanjenja doprinosa za PIO.

Amandman GP URA, kao ni amandman poslanika Socijaldemokrata na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanju nisu prihvaćeni, ali je sa 47 glasova Predlog zakona usvojen, kao i Predlog zakona o otpisu kamata na dospjele obaveze.

Bonus video: