3x3x2=18 manje je od 4x3x2=24: Odgovor novinara kabinetu premijera

Zabrinjavajuće je što u kabinetu premijera ne znaju kako se sada obračunavaju minimalne penzije

28723 pregleda 51 reakcija 49 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Premijer, njegova partija, kabinet i poslanici uporno pokušavaju da manipulišu pisanjem "Vijesti", „demantujući“ nešto što one ne pišu, misleći da će se tako spasiti od istine. Juče je meta bio članak "Veća plata sad, manja penzija sjutra".

Pri tome, to rade potpuno amaterski.

Prvo je oko 10h stranka poslala svim medijima saopštenje, poručujući penzionerima da ne vjeruju da će im penzije biti smanjene, iako je u tekstu riječ o budućim penzionerima (uz obavezni predizborni marketing, kako su PES i Vlada najbolji "u Beograd i na svijet"). Među penzionerima koji nisu pročitali članak u štampanim "Vijestima", vjerovatno je bilo onih koji su se u čudu pitali ko je taj zamišljeni, mrski neprijatelj koji kaže da će im penzije biti manje. I opanjkava premijera koji nikad ne laže. Saopštenje su objavili mnogi mediji, kojima autopilot štancuje partijska saopštenja, bez konteksta i objašnjenja.

Potom je slično "reagovanje" na tekst u novinama oko 13h uputio premijerov kabinet na 160-ak medijskih i novinarskih adresa (među kojima ima i novinara koji više ne rade ili rade u drugim medijima), sa naznakom da reaguju na članak u dnevnom listu "Vijesti", koji do tada gotovo niko nije prenio, a još nije bio objavljen ni na portalu Vijesti.me. Naravno, to "reagovanje" nije objavio niko, osim par njihovih megafona, koji jedva dočekaju da objave bilo šta negativno o "Vijestima", a da prethodno njihovi čitaoci pojma nisu imali o čemu su "Vijesti" to pisale.

Nešto poslije 18h, premijerov kabinet pritvrdio je još jednom saopštenjem da "oštro demantuje... pojedine medijske analize", ovog puta bez pominjanja "Vijesti". Naravno, isti autopiloti od juče ujutro, uredno su objavili i to, iako njihovi čitaoci i dalje ne znaju na šta se saopštenje odnosi.

A sada o "reagovanju" kabineta premijera, u kome se pominju "Vijesti".

„Netačna je informacija da će penzije u budućnosti biti manje“, prva je manipulacija premijerovog kabineta u njemu.

Nigdje to ne piše, ni u tekstu ni u naslovu teksta na koji „reaguju“.

Ko umije i želi da čita, vidjeće da tamo piše da bi startna penzija nekim kategorijama budućih penzionera bila veća da se računa po sadašnjim pravilima i brojkama, nego što će to biti nakon što na snagu stupe pravila iz zakona za koje vlast tvrdi da reflektuju PES-ov program Evropa sad 2.

Znači, budući penzioneri iz tih kategorija, npr. neko ko ima 40 godina radnog staža i prosječnu bruto platu i penzioniše se ovog mjeseca, imaće veću startnu penziju, nego kada bi se penzionisao recimo u novembru, jer će od oktobra imati niži lični koeficijent. Od startne, zarađene penzije zavisi iznos svakog povećanja primanja iz Fonda PIO. Što je ona manja, biće manja i povećanja.

Pokušaj druge manipulacije, da još dva faktora osim ličnog koeficijenta utiču na to da će penzije rasti, takođe služi samo za mazanje očiju.

Da će penzije rasti, niko normalan ne spori. Ali nekim budućim penzionerima će biti manja nego što bi bila sad, zato što je treći faktor manji. Jer, bez obzira na ta druga dva faktora, ako će vam treći faktor za izračunavanje startne penzije biti manji nego što je sada, matematika iz trećeg osnovne je neumoljiva – rezultat množenja tri broja je uvijek veći od rezultata množenja dva ista i jednog smanjenog broja.

Odnosno, da je iznos koeficijenta za startnu penziju ostao isti, njen iznos bi bio veći nego što će biti kada se taj koeficijent smanji za neke kategorije penzionera. I bez obzira na budući rast ostala dva faktora, oni ne mogu uticati na iznos startne penzije, jer će treći faktor, lični koeficijent od oktobra biti manji. Pa će im penzija uvijek biti manja nego što bi bila da lični koeficijent nije smanjen. BUDUĆIM PENZIONERIMA.

Treća manipulacija, da su „Vijesti“ napisale da će nekome penzija biti ispod minimalne, je – takođe manipulacija.

U tekstu jasno stoji da je riječ o primjeru obračuna startne penzije. Taj obračun se mora obaviti za svakog budućeg penzionera, pa ako je rezultat ispod minimalne penzije, jasno je da će taj penzioner primati iznos od 450 eura, koliko god taj rezultat bio.

Zabrinjavajuće je što u kabinetu premijera ne znaju kako se sada obračunavaju minimalne penzije. Fond PIO od početka godine vodi dvostruku evidenciju - obračunava stvarnu penziju za korisnika prema njegovim koeficijentima, kao i dio koji mu dodaju na taj iznos da bi na kraju dobio 450 eura. Naprimjer, ako je nekome stvarna penzija 400 eura i kroz redovno usklađivanje se poveća za dva odsto, ona će iznositi 408 eura a Fond će dodati 42 eura. Kada njegova stvarna penzija dođe do 450 eura, onda mu država više ništa ne dodaje i njegova primanja rastu kroz redovna usklađivanja.

Ovo pravilo, da se minimalna penzija od 450 eura ne povećava kroz redovna usklađivanja, važi do početka 2026. godine, osim ukoliko stvarna penzija korisnika u međuvremenu ne pređe taj iznos.

Izgleda da kabinet i premijer mnogo vremena provode čitajući (ili pišući za) Iks nalog ugledne i svjetski poznate organizacije za provjeru činjenica „Pes protiv lažnih vijesti“, pa im fakti nisu bitni.

Evo skromnog savjeta kabinetu, premijeru, PES-u i poslanicima: mogli bi da angažujete pravu organizaciju za provjeru činjenica (ili da zaposlite fact checkere, ljude koji to znaju da rade, nema veze, od para građana je i to), pa da prije nego što premijer ili neko njegov nešto izjavi, to prvo oni obavezno provjere i vide je li tačno ili nije, a da tek onda to premijer ili neko njegov javno kaže.

Bilo bi nam svima bolje.

Bonus video: