Udruženje pomorskih kapetana se protivi eventualnoj odluci: Ne utapati Crnogorsku u Barsku plovidbu

Udruženje pomorskih kapetana se protivi eventualnoj odluci o pokretanju stečaja u brodarskoj kompaniji

16245 pregleda 16 komentar(a)
Nije razumno spajati kompanije (ilustracija), Foto: Drago Krivokapić
Nije razumno spajati kompanije (ilustracija), Foto: Drago Krivokapić

Udruženje pomorskih kapetana protivi se eventualnoj odluci o pokretanju stečaja u Crnogorskoj polovidbi (CP) i prebacivanju brodova u kompaniju Barska plovidba iz Bara.

Ocjenjuju da bi se na taj način ugasila pomorska kompanija koja je likvidna i solventna, te da od januara 2025. godine, nakon otplate posljednje rate kineskog kredita, i pored obaveze vraćanja duga prema državi ima sasvim dobre i izvjesne šanse da se samostalno pojavi na međunarodnom pomorskom tržištu i krene u proširenje flote.

Ovo udruženje se zvanično oglasilo povodom, kako su saopštili, “namjere Ministarstva pomorstva za rješavanjem statusa Crnogorske plovidbe nakon otplate posljednje rate kineskog kredita u januaru 2025. godine, izjava nadležnog ministra i skorih napisa u medijima”

“Vijesti” su nedavno objavile tekst da Vlada razmišlja da pokrene postupak stečaja u ovoj državnoj pomorskoj kompaniji, likvidira je i njene brodove prebaci u kompaniju Barska plovidba. Potvrdio nam je to dobro upućen izvor iz vrha CP koji je kazao da im je ministar pomorstva Filip Radulović na sastanku kazao da je po njegovom mišljenju situacija u toj kompaniji “katastrofalna” i da CP treba da ide u stečaj.

Iz Ministarstva pomorstva međutim, zvanično tvrde da će tek nakon izrade ekonomsko-finansijske studije stanja u brodarskim kompanija, država biti u stanju da odluči što će i kako dalje sa CP koja je 100 odsto u državnom vlasništvu, odnosno sa BP gdje država vlasništvo nad kompanijom dijeli i sa brojnim privatnim manjinskim akcionarima.

Udruženje smatra da bi se ako se u djelo sprovedu ovakvi naumi, “sahranila viševjekovna tradicija pomorskog brodarstva Boke Kotorske i Crne Gore, a time i duh pomorskog menadžmenta u Kotoru kao najpoznatije pomorske sredine u Crnoj Gori

“Pomorstvo je danas globalno “selo” i svaka izjava ministra pomorstva u vezi sa našim pomorskim brodarima se registruje i prati u pomorskoj međunarodnoj brodarskoj zajednici. Posljednje izjave ili namjere Ministarstva pomorstva, koje su prenesene u medijima, nikako ne pridonose interesu razvoja CP. Postavlja se pitanje da li je Ministarstvo pomorstva ili Vlada, stvarno za razvoj CP”, kazali su u Udruženju pomorskih kapetana.

Oni su istakli da se protive eventualnom spajanju, jer se eventualna odluka kosi sa načelom “razumnog domaćina” i da bi se prenošenjem brdova CP u BP “koja je u mješovitom vlasništvu, za razliku od CP gdje je vlasništvo 100% državno”, uvećao kapital privatnih akcionara.

“Nama nije poznato, a vjerovatno ni javnosti, ko su manjinski akcionari koji su, po našim saznanjima, dobili akcije bez ikakvog ulaganja. U ovom slučaju se bezrazložno obogaćuju privatni akcionari koji bi u normalnim uslovima trebalo da unesu novi kapital u visini tržišne vrijednosti brodova koje “dobijaju” od CP. Kako to, po našim saznanjima, privatni akcionari ne mogu učini, i to bi se ovo moglo kvalifikovati kao zloupotreba imovine CP, a što je po EU i svim ostalim zakonima operacija koja ima za posljedicu krivičnu i građansku odgovornost onih koji to rade, a to je Odbor direktora CP, a ne resorni ministar”, tvrde iz Udruženja.

Oni smatraju da bi se ako se u djelo sprovedu ovakvi naumi, “sahranila viševjekovna tradicija pomorskog brodarstva Boke Kotorske i Crne Gore, a time i duh pomorskog menadžmenta u Kotoru kao najpoznatije pomorske sredine u Crnoj Gori, koji po nama, u dugom prethodnom periodu nije na pravi način prepoznat i valorizovan”.

Udruženje je pozvalo Ministarstvo pomorstva da ne donosi političke odluke u vezi sa ovim i da blagovremeno angažuje, na transparantan način, stranu relevantnu evaluatorsku pomorsku kuću kojoj bi bio zadatak da sagleda stanje obije pomorske kompanije, uključujući i vlasničku strukturu, trenutno stanje i buduća kretanja na pomorskom tržištu.

“Uzimajući u obzir sve dobijene parametre i predloge Ministarstvo bi na osnovu istih predložilo Vladi da donese odluku o budućem statusu ovih kompanija, odnosno crnogorskog pomorskog brodarstva. Očekujemo da bi i pomorska javnost bila upoznata sa ovim predlozima. Mi vjerujemo da bi naši razlozi ovom nezavisnom studijom bili potvrđeni i da bi CP, u sadašnjem ili izmijenjenom vlasničkom odnosu, mogla početkom godine nastaviti da samostalno i uspješno plovi po svim morima i okeanima svijeta”, poručili su iz Udruženja.

Bonus video: