Mijović: Rad Termoelektrane Pljevlja je već nelegalan

Ekonomski analitičar smatra da Termoelektrana dozvolu za rad od EZ ne može dobiti ni nakon zakašnjele i nedovoljno temeljne ekološke rekonstrukcije, pa će zbog nastavka realizacije tog projekta Crna Gora nepotrebno pretrpjeti štetu od 150 do 200 miliona

29938 pregleda 32 reakcija 15 komentar(a)
Ministar pisao EZ u avgustu: TE Pljevlja, Foto: Biljana Matijasevic
Ministar pisao EZ u avgustu: TE Pljevlja, Foto: Biljana Matijasevic

Energetska zajednica (EZ) još uvijek nije odgovorila na zahtjev Ministarstva energetike da pomogne Crnoj Gori u ostvarivanju nacionalnih energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine na održiv način.

To je potvrđeno zvanično iz Vladinog resora kojim rukovodi ministar Saša Mujović koji je uputio sredinom avgusta dopis direktoru Energetske zajednice Arturu Lorkovskom.

“Odgovor od Lorkovskog još uvijek nismo dobili”, rekli su u ministarstvu energetike.

Ministar je u dopisu podsjetio da je Crna Gora u obavezi da redukuje nivo emisija gasova s efektom staklene bašte za 55 odsto u odnosu na referentnu 1990. godinu.

“Izmjereni nivo emisija na kraju 2022. godine je iznosio 3.307 kt CO2 e, a definisani cilj do 2030. godine podrazumijeva potrebu za redukcijom od približno 887 kt CO2 e (oko 27 odsto). Cilj je teško dostižan i podrazumijevao bi radikalne poteze, poput značajnog smanjenja broja radnih sati Termoelektrane Pljevlja, zamjene konvencionalnih automobila elektromobilima u iznosu od oko 50 odsto ili djelovanjem na neenergetski sektor - poljoprivredu”, pojašnjeno je ranije iz Ministarstva energetike.

Ekonomski analitičar Dejan Mijović za “Vijesti” tvrdi da je ministar Mujović promašio i adresu i argumente kad se obratio Sekretarijatu Energetske zajednice za pomoć da se Crnoj Gori priznaju ponorne emisije kako bi lakše ispunila svoju obavezu da do 2030. godine smanji nivo emisija gasova s efektom staklene bašte za 55 odsto u odnosu na referentnu 1990. godinu.

“Priznanje, a ne pomoć od svjetske zajednice, tj. od najviših tijela Evropske unije i Ujedinjenih nacija, naša zemlja može dobiti samo ako dokaže da je njen nivo ponornih emisija do sada bio potcijenjen, a ne zato da bi ministar i njegova vlada izbjegli radikalne mjere koje sve zemlje, pa i Crna Gora moraju da preduzmu radi opstanka života na planeti. One bi, inače, danas bile mnogo manje drastične da su ministrova i prethodne vlade bile odgovornije i blagovremeno pokretale potrebne radnje na koje su se davno obavezale. Pri tome je ministrovo pozivanje na argument da bi takvim mjerama, pored ostalih, morao da se značajno smanji broj radnih sati Termoelektrane Pljevlja posve smiješan i besmislen jer je Ministarski savjet Energetske zajednice 14. decembra 2023. godine presudio da je njen rad već nelegalan zbog sasvim drugih razloga”, ocijenio je Mijović.

Termoelektrana Pljevlja, prema njegovim riječima, nije u roku temeljno rekontruisana kao što su to uradile termoelektrane iz drugih zemalja - članica EU i EZ, čime je prekršila EU Direktive i Ugovor o osnivanju Energetske zajednice, te stoga ne može i neće dobiti ni od EU ni EZ dozvolu za rad.

“Tu dozvolu ne može dobiti ni nakon zakašnjele i nedovoljno temeljne ekološke rekonstrukcije, pa će zbog nastavka realizacije tog projekta uprkos navedenoj jasnoj odluci Ministarskog savjeta EZ i EU, Crna Gora samo nepotrebno pretrpjeti ogromnu štetu 150-200 miliona eura. Zbog toga i što i dalje nepotrebno arče naše pare na projekat koji neće produžiti rad Termoelektrane, podnijeću protiv ministra i uprave Elektroprivrede (EPCG) prijavu o povredi javnog interesa Agenciji za sprečavanje korupcije u čijoj je to nadležnosti, u nadi da će se ta institucija nakon nedavnih personalnih promjena ozbiljno pozabaviti ovim predmetom. Umjesto na krpljavinu nečega što svijet ne priznaje, ministar i njegova vlada su svu svoju energiju morali posvjetiti pravednoj tranziciji i gradnji novih elektrana za što bi sigurno dobili pomoć. Na to smo im, kao i prethodnim garniturama, nebrojeno puta skretali pažnju, pa im je uzaludna sadašnja kuknjava kako je sve teško i neizvodljivo, vrijeme je da se podnesu računi za nesposobnost, nerad i ogromnu štetu”, kazao je Mijović.

“Vijestima” iz Energetske zajednice nije odgovoreno na pitanja da li će prihvatiti zahtjev ministra Mujovića.

Bonus video: