Skupština opet dala zeleno svjetlo za Razvojnu banku

"Ako mi danas imamo zakon koji može blokirati ili usporiti evropske integracije Crne Gore, mi kršimo Ustav i molim vas da danas ne glasamo za zakon jer je u suprotnosti sa evropskim integracijama", istakao je poslanik URA-e Miloš Konatar

24308 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica na Cetinju, Foto: Printscreen YouTube
Sjednica na Cetinju, Foto: Printscreen YouTube

Skupština je ponovo izglasala Zakon o Razvojnoj banci, kojim je predviđeno gašenje Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Ova sjednica je održana na Cetinju a poslanici su je započeli minutom ćutanja za preminule u poplavama u regionu, ali i zbog radnika Montekarga koji je danas stradao u Nikšiću.

Nastavak sjednice je najavljen za sjutra u Podgorici.

O ovom Zakonu su glasala 43 poslanika, od čega 42 za i jedan protiv. Zakonom je predviđeno osnivanje Razvojne banke, tako što će se ugasiti IRF, dok će ona preuzeti njegov kapital.

Poslanici su već jednom 17. avgusta na vanrednoj sjednici, glasali za ovaj predlog zakona ali ga je predsjednik države Jakov Milatović 23. avgusta vratio parlamentu na ponovno odlučivanje, između ostalog, što su iz zakonodavnog procesa isključene i konsultacije sa Evropskom komisijom (EK) radi usaglašavanja normi Zakona sa evropskim standardima.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar naveo da je Zakon o Razvojnoj banci u suprotnosti sa Ustavom, jer je mišljenje Centalne banke ukazalo na kršenje nekoliko direktiva i pravila, na šta je ukazala kako kaže, i Evropska komisija.

"Ako mi danas imamo zakon koji može blokirati ili usporiti evropske integracije Crne Gore, mi kršimo Ustav i molim vas da danas ne glasamo za zakon jer je u suprotnosti sa evropskim integracijama", istakao je on.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je naveo da postoji Ustavni sud, koji može u slučaju greške parlamenta, da ukaže na grešku i traži njeno ispravljanje.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je pitao na osnovu kojeg člana je započeta pa odložena posljednja sjednica Skupštine, te da je ona otkazana mimo poslovnika. Tražio je i da se dostavi dopis Vlade, na osnovu kojeg je ta sjednica otkazana.

Mandić je naveo da ne zna zašto dopis nije objavljen na sajtu, te da će to skupštinske službe uraditi.

Mugoša je naveo da se sjednica nije mogla odložiti na osnovu dopisa Vlade u tom slučaju, te da je to učinjeno da bi se Mandićevi koalicioni partneri zaštitili od izbornog debakla.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović je pozvao poslanike da dobro razmisle prije nego usvoje zakon koji nije u skladu sa Ustavom, pravom i evropskim putem.

"Ajmo danas da ipak taj zakon ne izglasamo, da prođe kroz javnu raspravu, da stručna javnost da ono što je bitno u tom dijelu, da ispoštujemo evropske partnere i zajednički dođemo do situacije, da većina parlamentaraca usvoji taj zakon", istakao je on.

Dnevni red za ovu sjednicu je dopunjen i zahtjevom Vlade, odnosno na njega su uvršteni Zakon o elektronskim komunikacijama i Zakon o autorskim i srodnim pravima.

Bonus video: