Meso jeftinije, a prilozi skuplji - uporedili smo prodajne cijene u oktobru ove i 2023. godine

Analiza cijena u velikom trgovačkom marketu u Podgorici pokazala pad cijene teletine i piletine, ali i rast vrijednosti voća i povrća. Neki proizvodi već godinu dana koštaju isto, uprkos državnim akcijama...

59166 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Teletina i piletina su jedina dva proizvoda koja na današnji dan, u podgoričkom velikom marketu koštaju manje nego na isti datum prošle godine, i to za tri i dva eura. Uprkos državnoj akciji ograničenja trgovačkih marži “Limitrane cijene” koja je trenutno na snazi, od 15 artikala čije cijene “Vijesti” prate više od godinu dana, njih deset sada košta više nego u oktobru 2023. godine, dok se cijene tri proizvoda nisu mijenjale.

Osim toga, u odnosu na oktobar prošle godine, sada više košta voće i povrće, tj. banane, jabuke, krastavac, paradajz...

Zanimljivo je i da se cijena deterdženta za posuđe u poređenju sa prošlom godinom nije mijenjala. Ovaj proizvod je u oktobru 2023. trebalo platiti 2,5 eura, a cijena mu je bila na tom nivou i u julu, kada na snazi nije bilo državnih akcija. Deterdžent je sada dio akcije “Limitirane cijene”, ali mu je cijena nepromijenjena.

Slično je i u malom marketu u glavnom gradu, u kojem je piletina sada jeftinija za 2,5 eura po kilogramu nego u oktobru prošle godine, a u ovoj radnji su za euro skuplji krastavci, dok 40 centi više treba dati i za paradajz. Većih korekcija na pijačnim tezgama, ovog puta nije bilo.

To su neki od podataka koje je pokazao mjesečni cjenovni barometar “Vijesti”, kojim je praćeno kretanje mjesečnih cijena 15 proizvoda u podgoričkom malom, velikom marketu i na pijaci. Reporter je u ove objekte išao jednom mjesečno od septembra prošle godine, i to 14. u mjesecu, kako bi popisao cijene, ispratio njihova kretanja i eventualna poskupljenja ili pad. Riječ je o 15 različitih namirnica, istog proizvođača, identične vrste i gramaže, kako bi se dala prava slika mjesečnih promjena.

Podaci Monstata pokazuju da su cijene u Crnoj Gori u avgustu ove godine bile više 2,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Skuplje voće i povrće

Kilogram piletine sada, u odnosu na isti mjesec prošle godine kada mu je cijena bila 9,6 eura, košta tri eura manje odnosno 6,6 eura. Osim toga, u velikom marketu je jeftinija i teletina i to za dva eura, pa umjesto prošlogodišnjih 15 košta 13 eura.

Oko 30 centi manje sada treba platiti i litar mlijeka, koje u marketu koji reporter posjećuje nije bilo označeno kao dio državne akcije “Limitirane cijene”, iako je taj proizvod obuhvaćen Vladinim mjerama. Cijena tetrapaka je tako prije godinu dana bila 1,45 eura, dok ga danas treba platiti 1,15 eura.

Svi ostali proizvodi u velikom marketu, čije cijene “Vijesti” prate više od godinu dana, danas koštaju jednako ili više nego tada. Razlike su svakako najveće u slučaju voća i povrća, a posebno krastavaca, koji su prošle godine koštali 75 centi po kilogramu, dok ih sada na isti dan u istoj trgovini, treba platiti 2,29 eura. U oktobru prošle godine bio je jeftiniji i paradajz koji je koštao 1,7 eura, dok je njegova trenutna cijena dva i po eura. Oko 40 centi su skuplje i jabuke.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Oko euro više nego u oktobru prošle godine sada treba platiti i riblje štapiće, a tada su koštali 1,8 eura. Po deset centi su sada skuplje i šunka, čokolada i pasta za zube. Danas više treba platiti i za jogurt, iako je taj artikal dio akcije “Limitirane cijene”. Ovaj mliječni proizvod je prošle godine bio obuhvaćen akcijom “Stop inflaciji” i cijena mu je bila 1,19 eura, dok je njegova vrijednost uz novu akciju, sada 1,27 eura.

Dio “Limitiranih cijena” su i banane, ali su i dalje cent skuplje nego prošle godine. Državnom mjerom je obuhvaćen i toalet papir, ali je i dalje šest centi skuplji nego na isti dan prošle godine, kada je bio dio akcije “Stop inflaciji”. Cijene ostalih proizvoda se nisu mijenjale.

Kupovina svih ovih proizvoda u velikom marketu, ukupno košta 46,6 eura, što je oko 1,1 manje nego u oktobru prošle godine. Tada je ove artikle trebalo platiti 46,7 eura, a poređenjem se vidi i da je ova korpa bila najskuplja u julu, kada je za nju trebalo izdvojiti 47 eura. Podaci pokazuju da je odlazak u trgovinu jeftiniji nego u oktobru 2023. godine, ali treba uzeti u obzir da najveći dio razlike u cijeni, otpada na teletinu i piletinu.

Sa druge strane, kupovina svih praćenih artikala u malom podgoričkom marketu prošle godine je koštala 36 eura, dok ista korpa sada košta oko 1,4 eura manje, odnosno 34,6 eura. U slučaju malog marketa ovu korpu je u julu trebalo platiti 34,8 eura.

Svakako najveća razlika u maloj trgovini je u slučaju piletine, koja sada košta 2,5 eura manje nego prošle godine. Tada je za nju trebalo izdvojiti 11, dok danas košta 8,5 eura. Oko 30 centi je jeftiniji i toalet papir, pa košta dva i po eura u odnosu na tadašnjih 2,8, dok je dvadesetak centi jeftinija i pasta za zube. Toliko su povoljnija i jaja, a oko deset centi manje košta i jogurt.

Limitirane cijene
foto: Boris Pejović

Ipak, danas je krastavac skuplji euro nego što je bio na isti dan prošle godine. Tada ga je trebalo platiti 1,2 eura, dok je njegova cijena sada 2,2 eura. Za oko 40 centi je skuplji i paradajz, dok je viša cijena i jabuka i banana. Ovaj oktobar je skuplji za kupovinu ribljih štapića i šunke, dok 30 centi više košta i čokolada. Taj artikal je prošle godine koštao 90 centi, a sadašnja cijena mu je 1,2 eura.

Sa druge strane, voće i povrće na pijačnim tezgama,u desetom mjesecu prošle godine je koštalo 5,1 eura. Danas, ipak, jabuke, banane, krastavac i paradajz ukupno treba platiti pola eura manje, odnosno 4,6 eura. Paradajz na tezgi koju reporter posjećuje danas košta 30 centi manje nego prošle godine. Tada je za njega trebalo izdvojiti 1,5 eura, dok mu je cijena sada 1,2 eura. Osim toga, za oko 20 centi su jeftnije i jabuke, dok su ostale cijene ostale nepromijenjene.

Hoće li biti deflacije?

Akcije “Limitirane cijene” je zvanično počela od 6. septembra, a kroz nju su u trgovinama na veliko i malo ograničene marže za 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda.

Ova akcija će trajati do 31. januara sljedeće godine, a marže su za sektor prehrane u trgovinama na veliko i malo ograničene na 10 odsto, dok su za higijenske proizvode ograničene na maksimalno 10 odsto u trgovini na veliko i 15 odsto u trgovini na malo.

Sa druge strane, akcija “Stop inflaciji” je prvobitno počela u martu 2023. godine i trajala je do jula. Njen nastavak “100+” je počeo 2. oktobra i njome su snižene cijene za više od 100 artikala, među kojima su osim hrane i robe široke potrošnje, bili i ljekovi i bijela tehnika.

Paralelno sa ovom akcijom u martu, oktobru, novembru i decembru prošle godine zabilježena je i mjesečna deflacija, odnosno pad cijena.

Bonus video: