Ima li treće sreće za ski-centar Žarski?

Raspisan novi tender za izgradnju objekata i parkinga na skijalištu u Mojkovcu. Uprava za kapitalne projekte za posao nudi 3,92 miliona eura

9526 pregleda 2 komentar(a)
Bivši premijer Duško Marković u julu 2020. polaže temeljac: Žarski, Foto: Vlada Crne Gore
Bivši premijer Duško Marković u julu 2020. polaže temeljac: Žarski, Foto: Vlada Crne Gore

Uprava za kapitalne projekte raspisala je još jedan tender za izgradnju objekata i parkinga na mojkovačkom skijalištu “Žarski”. Ovo je od decembra prošle godine, treći pokušaj pronalaska izvođača za ovaj posao, a vrijedan je 3,92 miliona eura.

Tender je zvanično raspisan 11. oktobra a trajaće do istog dana u novembru, piše u dokumentaciji na sajtu za Crnogorske elektronske javne nabavke (CeJN). Radovi na ski-centru “Žarski” su počeli 2020. godine, a skijalište je smješteno na sjeverozapadnom dijelu Bjelasice i teritorijalno pripada Mojkovcu.

U tenderu se ističe i da će izvođač u slučaju kašnjenja za svaki dan prekoračenja ugovorenog završetka radova plaćati hiljaditi dio (promil) od ugovorene cijene radova. Dodaje se i da visina kazne ne može preći pet odsto od ukupne ugovorene cijene radova.

Prethodni tender za ovaj posao je raspisan ljetos, a trajao je od 17 juna do 17. jula. Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke je zatim 23. jula, poništila ovu javnu nabavku jer nije bilo ponuda. I vrijednost tog tendera je bila 3,92 miliona eura.

Iz istog razloga je poništena javna nabavka za ovaj posao, koju je Uprava raspisala krajem prošle godine. Taj tender je trajao od 29. decembra do 19. februara, ali je i on poništen 26. februara jer nije bilo ponuda. Vrijednost ovog tendera je bila manja nego onih koji su uslijedili i iznosila je 2,42 miliona eura.

Komisija je oba tendera poništila po istom osnovu, odnosno po članu 140 stav 1 tačka 4 Zakona o javnim nabavkama.

“Naručilac je dužan da poništi postupak javne nabavke ako nije podnijeta nijedna, ili nijedna ispravna ponuda, ili su ponuđači isključeni iz postupka”, piše u tom članu Zakona.

Prema sajtu državnih “Skijališta” koja će upravljati ovim ski-centrom, “Žarski” je planiran po Prostornom planu posebne namjene (PPPN) za Bjelasicu i Komove iz 2010. godine. Ističe se da prostor na kojem je skijalište planirano ima najveći potencijal za razvoj skijaškog turizma, da je na tom mjestu priroda sve napravila sama pa je teren idealan za izgradnju skijaških staza.

“Buduće staze prekrivene su travnatim pokrivačem na kome se može skijati i sa svega 15 centimetara snijega. Trenutno je u procesu izgradnja žičara Z-4, italijanskog proizvođača “Leitner”, izgradnja skijaških staza, objekata bazne stanice (restoran, kafe-bar, ski-rental, ambulante, ekonomske prostorije, javni toaleti…). U podnožju baznog područja ski-centra “Žarski” predviđena je izgradnja 14 hotela i 11 pansionskih hotela apartmanskog tipa. Ovaj ski-centar povezaće se sa ski-centrom “Cmiljača” i na taj način raspolagaće sa ukupno 14 žičara i ski-liftova, te 60 kilometara skijaških staza. Izgradnja ski-centra budućnost je razvoja Mojkovca kao turističke destinacije i predstavlja okosnicu ekonomskog i privrednog razvoja opštine”, piše na sajtu “Skijališta”.

Problemi od starta, za buduće skijalište se grade i dalekovodi i putevi

Radovi na ovom skijalištu traju od 2020. godine ali im se i dalje ne nazire kraj, a tadašnji premijer Duško Marković je najavljivao da će u naredne dvije godine “Žarski” biti jedan od najmodernijih ski-centara i podsticaj za razvoj Mojkovca i Crne Gore.

Krajem prošle godine je i potpredsjednik Opštine Mojkovac Ivan Ašanin, “Vijestima” kazao da očekuje da će se u ovoj godini intenzivirati radovi na infrastrukturi za ovo skijalište.

“Za neke od tih projekata koji su bili u zastoju raspisani su ili se uskoro očekuje raspisivanje novih tendera, a za sve to je bilo potrebno rada i vremena. Radi se o putu Vragodo-Žarski, baznoj stanici “Žarski”, elektro vodovima sa trafo-stanicama na budućem ski-centru, kao i putu koji će povezivati mojkovačko i bjelopoljsko skijalište “Cmiljača”. Takođe, riječ je io dalekovodu Ravna Rijeka - Cmiljača, odakle se napaja i ‘Žarski’”, objasnio je tada Ašanin.

Uprava za saobraćaj je sredinom septembra raspisala 3.199.240 eura vrijedan tender za izgradnju mosta preko rijeke Tare, na dionici puta od Mojkovca, mjesta Podbišće do skijališta Vragodo. Ovaj kako je ranije kazala ministarka turizma Simonida Kordić, prioritetni projekat će turistima u Mojkovcu obezbijediti i bolji pristup skijalištu “Žarski”.

Mojkovačka lokalna uprava je u predlogu na nacrt državnog prostornog plana, uvrstila i mogućnost izgradnje gondole, koja bi ski-staze sa mojkovačke i bjelopoljske strane Bjelasice, spajala sa Ski-centrom “Kolašin 1600”.

Bonus video: