Spajić: Vlada posvećena stvaranju preduslova za jačanje konkurentnosti privrede

Konferencija o ekonomiji Montenegro 2024 - Decenija Berlinskog procesa

2919 pregleda 44 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić kazala je da Berlinski proces predstavlja jednu od ključnih inicijativa koja je transformisala regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

Ona je otvorila 13. konferenciju o ekonomiji Montenegro 2024 - Decenija Berlinskog procesa, koju Privredna komora organizuje u saradnji sa Istočnim odborom njemačke privrede.

“U deceniji za nama Berlinski proces je pružio značajan doprinos razvoju regiona kroz niz konkretnih inicijativa i projekata. Jedan od najvažnijih aspekata Berlinskog procesa je doprinos ekonomskom povezivanju regiona, čime se direktno unapređuje poslovno okruženje”, kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, samo zahvaljujući slobodnom kretanju radne snage unutar regiona BDP (regiona) bi se mogao povećati za 1,3 odsto već od 2025.

“Projekcije ukazuju da bi povoljno i konkurentno okruženje doprinijelo godišnjem povećanju radta za dva odsto, te da bi moglo privući do 6,5 odsto više investicija i povećati stopu rasta radnih mjesta do jedan odsto godišnje, uz povećanje produktivnosti malih i srednjih preduzeća pet do deset odsto. Stoga, Berlinski proces predstavlja platformu koja nam omogućava da sinergijom radimo na stvaranju stabilnijeg, povezanijeg i prosperitetnijeg Zapadnog Balkana. Zajedničkim naporima možemo obezbijediti da naši građani imaju bolju budućnost, da naše ekonomije budu otpornije na globalne izazove i da region bude bliži Evropskoj uniji. Dakle, do nas je”, naglasila je Drakić.

Ističe da je regionalna saradnja kamen temeljac stabilnosti i napretka regiona te ključno sredstvo i put za novi integracioni zamah ka EU, te da se mnogi od instrumenata koji za cilj imaju ubrzanje procesa evropske integracije, nalaze upravo u okvirima Berlinskog procesa.

“Nijedna zemlja Zapadnog Balkana nema rezerve prema Berlinskom procesu. To, po mom sudu, jedino i može obezbijediti uspješnost u trajanju ove inicijative sve dok i posljednju zapadnobalkansku članicu ne dovede do cilja”, poručila je Drakić.

Premijer Milojko Spajić kazao je da je Vlada Crne Gore apsolutno posvećena stvaranju preduslova za jačanje konkurentnosti crnogorske privrede, kroz smanjenje barijera biznisu i unapređenje poslovnog ambijenta kako bi naša privreda bila spremna da iskoristi sve benefite kako regionalnog tako i Jedinstvenog tržišta EU.

“Zato su ekonomske reforme koje sprovodimo usmjerene na stvaranje: predvidive, transparentne i podsticajne poreske politike koja neće biti prepreka već podrška privredi za razvoj, investiranje i podsticanje zaposlenosti. Vladavina prava, ispunjavanje zahtjeva iz evropske agende i razvoj infrastrukture oblasti su koje zahtijevaju poseban napredak kako bi Crna Gora u narednim godinama iskoristila svoj ekonomski potencijal i kako bi Crna Gora bila privlačno mjesto za bavljenje biznisom i za ulaganje. Ekonomski osnažena, Crna Gora će biti zemlja u koju se dolazi, a ne iz koje se odlazi. Zato činimo sve da ubrzano unapređujemo standard naših građana, vodeći pri tom računa da sve reforme daju zamajac ekonomskom rastu, budu podsticajne za privredu i održive kada su u pitanju javne finansije”, kazao je Spajić i dodao:

“Dobijanje IBAR-a, očekivano zatvaranje četiri poglavlja do kraja ove godine, smanjenje poreskog opterećenja na zarade, transformacija IRF-a u Razvojnu banku i očekivano pristupanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima, uz stabilne javne finansije i makroekonomski ambijent kojeg karakteriše: dinamična stopa ekonomskog rasta, opadajući trend inflacije i najniža stopa nezaposlenosti u istoriji, konkretni su rezultati kojima možemo biti zadovoljni kada je u pitanju prva godina rada ove Vlade. Pred nama je još ambicioznija agenda u narednim godinama, koja zahtijeva ključni napredak u oblastima koje su za privredu posebno važne kao što je: digitalizacija i razvoj inovacija, dostupnost kvalifikovane radne snage, unapređenje saobraćajne i energetske infrastrukture i smanjenje 'sive ekonomije. Saradnja Vlade i privrede uz izuzetno blisku saradnju sa svim zemljama regiona i podršku EU, daće potreban podsticaj za predstojeću, u slučaju Crne Gore, završnu fazu pristupanja Uniji."

Kaže i da će Berlinski proces biti uspješan onda kada narativ o budućnosti Berlinskog procesa "bude zamijenjen narativom o našem djelovanju unutar Evropske unije".

"Drugim riječima, kada mi svi ovdje okupljeni, preduzetnici i privrednici, budemo govorili o izazovima i trendovima unutar Jedinstvenog tržišta, čiji ćemo u međuvremenu postati punopravni dio."

Bonus video: