EK snizlila prognoze za Crnu Goru: Ekonomija usporava, dug raste

Fiskalne mjere koje su u Crnoj Gori uvedene krajem 2016. godine smanjiće potrošnju u 2017, ocijenila je Evropska komisija
53 pregleda 0 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Www.charterworld.com
Evropska komisija, Foto: Www.charterworld.com
Ažurirano: 12.05.2017. 18:28h

Evropska komisija snizila je u novim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,3 odsto u odnosu na 3,7 odsto iz februara.

Procjena rasta za 2018. je povećana u odnosu na zimske prognoze, sa 3,1 odsto na 3,5 odsto.

EK navodi da sve dok se gradi autoput biće visok budžetski deficit, a očekuje se i dalji rast javnog duga.

“Fiskalna strategija nove vlade još je u pripremi, a očekuje se da će uključivati i neke nove mjere konsolidacije. Međutim, one nijesu uključene u sadašnju prognozu”, kazali su iz EK.

Procjenjuje se da će javni dug u ovoj godini iznositi 71,1 odsto BDP-a, a u narednoj 75,8 odsto. Prema podacima Ministarstva finansija, ukupan javni dug na kraju prošle godine bio je 2,5 milijardi eura ili 67 odsto BDP-a.

EK očekuje rast ulaganja u 2017. i 2018. godine, jer će se nastaviti gradnja autoputa i nekih velikih turističkih rizorta.

“Međutim, fiskalne mjere koje su uvedene krajem 2016 (povećanje akciza na gorivo, smanjenje socijalnih naknada za majke i plata u javnom sektoru) smanjiće potrošnju u 2017. godini. Očekuje se i da će kreditiranje banaka ostati nisko, budući da su bilansi nekih banaka još opterećeni nekvalitetnim kreditima”, navodi se u proljećnim prognozama EK.

Dodaje se da će trgovinski deficit biti visok i 2017. i 2018. godine, ali bi ga mogao ublažiti završetak nekih novih turističkih i kapaciteta u industriji metala i sektoru energetike.

Podsjeća se da su investicije podstakle zapošljavanje u građevinarstvu, što je rezultiralo jednim od pet novih radnih mjesta stvorenih 2016. godine. U izvještaju se navodi da je znatan broj žena napustio tržište rada 2016. godine nakon što su se kvalifikovale za naknadu za majke, dok su druge, prethodno neaktivne, registrovane prvi put u Zavodu za zapošljavanje, povećavajući broj aktivnih (ali nezaposlenih) stanovnika.

“Kao rezultat toga, zaposlenost je u 2016. godini skromno porasla 1,6 oddsto na godišnjem nivou, dok je stopa nezaposlenosti neznatno porasla, na 17,8 odsto. Predviđa se rast broja novih radnih mjesta u 2017. godini, usljed povećanja građevinskih i turističkih aktivnosti. Istovremeno, negativan efekat uvođenja naknada za majke će biti ublažen”, navode iz EK.

Dodaju da je fiskalni pritisak ostao visok zbog povećanih troškova transporta, socijalnih davanja i plata u javnom sektoru i nekih neplanirani otplata obaveza iz prethodnih godina.

“Početkom 2017. prihodi od akciza i poreza na dobit nešto su bolji, ali i prihodi i rashodi budžeta ostali su ispod plana”, kazali su iz EK.

Bonus video: