Šegrt kontroliše sebe kao direktora

Ministar zdravlja Budimir Šegrt bio direktor bolnice Meljine u okviru Atlas grupe pet godina, sada treba da ocijeni investicije u bolnicu
61 pregleda 7 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.09.2015. 09:01h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je zadužio Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja da pripreme i Vladi dostave informaciju o realizaciji ugovorenih obaveza po osnovu ugovora o kupoprodaji za bivšu vojnu bolnicu Meljine, saopšteno je “Vijestima” iz vladinog biroa za odnose sa javnošću.

To je prvi put da je direktno saopšteno ko je nadležan za kontrolu ovog privatizacionog ugovora koji se ne ispunjava već sedam godina i koje su institucije i ranije trebalo da reaguju zbog toga što Atlas grupa Duška Kneževića ne ispunjava ugovorene obaveze. Takođe ovo znači da će ministar zdravlja Budimir Šegrt nadzirati sam sebe, jer je do marta ove godine, kada je postao ministar, bio izvršni direktor bolnice Meljine. On je na čelu ove bolnice, koja od privatizacije 2008. godine posluje kao dio Atlas grupe, bio od 1. marta 2010. godine.

Savjet za privatizaciju je na sjednici održanoj 21. septembra razmotrio inicijativu za raskid ugovora za prodaju bolnice Meljine Atlas grupi, koju je 4. septembra Savjetu dostavila Skupština opštine Herceg Novi.

Skupština opštine je na sjednici 28. aprila zatražila raskid ugovora ocjenjujući da je vlasnik Atlas group umjesto ugovorom predviđenih 119 miliona, investirao samo 3 miliona eura, kao i da je nivo kvaliteta zdravstvenih usluga i uslova u bolnici nezadovoljavajući i na znatno nižem nivou nego prije privatizacije.

“Opšta bolnica u Meljinama mora nastaviti normalno da funkcioniše”, kazala je predsjednica Opštine Nataša Aćimović komentarišući zahtjev Savjeta za privatizaciju da se utvrdi stepen realizacije privatizacionog ogovora za bivšu vojnu bolnicu Meljine.

“Insistiraćemo na pronalaženju održivog rješenja. U slučaju da to nije moguće sa ovim ili nekim drugim investitorom, naš predlog je da se Opšta bolnica Meljine vrati u sistem javnog zdravstva Crne Gore”, kazala je Aćimović.

Iz uprave bolnice nisu htjeli da komentarišu incijativu za preispitivanje privatizacionog ugovora.

Iako je ugovorom o prodaji bivše vojne bolnice precizirano da se imovina ne može otuđiti ili staviti pod hipoteku, ona je opterećena hipotekama od oko 12 miliona eura, što komplikuje mogući raskid ugovora.

Čak i ako dođe do raskida ugovora o kupovini imovine u kompleksu bolnice Meljine te nekretnine će ostati u vlasništvu Atlas grupe. Prema listu nepokretnosti, država je upisala hipoteku zbog poreskog duga od 167 hiljada eura, a Opština Herceg novi zbog duga od 157 hiljada. Invest banka, takođe iz Kneževićeve grupe, aktivirala je hipoteku zbog duga od 200 hiljada. Sve ostale hipoteke odnose se na Atlas banku.

Atlas grupa je 2008. godine postala vlasnik bolnice Meljine kupivši kompleks u Meljinama sa preko 50 hiljada kvadrata i 19 objekata za 25,1 milion eura. Oni su ovaj iznos platili u obveznicama koje su ih ranije koštale 10 do 12 miliona.

Usluge mogu biti bolje uz ulaganje i nova zapošljavanja

Opstanak bolnice u Meljinama neupitan je i za zaposlene u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Građani Herceg Novog su godinama ulagali u ovu bolnicu, stvarajući renome i shvatajući njen značaj za grad koji se bavi turističkom djelatnošću”, ističe predsjednica sindikalne organizacije bolnice Slavica Drobnjak.

Ona navodi da će Sindikat insistirati da zaposleni nastave da rade, da “pružaju zdravstvene usluge građanima kvalitetno, jer to mogu i znaju”, bez obzira kakav će biti status bolnice.

Uvjerena je da se sa ulaganjem u tu zdravstvenu ustanovu i novim zapošljavanjem medicinskog osoblja koje je sada deficitarno, zdravstvena usluga može brzo podići na viši nivo.

Bonus video: