Nobelova nagrada za fiziku za otkrića na polju mašinskog učenja i vještačkih neuronskih mreža

Ovogodišnji laureati su sproveli značajan rad sa vještačkim neuronskim mrežama od 1980-ih, navodi se u obrazloženju Švedske kraljevske akademije nauka

3565 pregleda 0 komentar(a)
Sa proglašenja, Foto: Reuters
Sa proglašenja, Foto: Reuters

Švedska kraljevska akademija nauka dodijelila je Nobelovu nagradu za fiziku 2024 naučnicima Džonu Hopfildu sa američkog univerziteta Prinston i Džefriju Hintonu sa univerziteta u Torontu za "otkrića i pronalaske koji omogućavaju mašinsko učenje pomoću vještačkih neuronskih mreža", objavljeno je danas u Stokholmu.

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku koristili su alate iz fizike da bi razvili metode koje su osnova današnjeg moćnog mašinskog učenja.

Džon Hopfild, rođen 1933. u Čikagu, stvorio je asocijativnu memoriju koja može da skladišti i rekonstruiše slike i druge tipove obrazaca u podacima.

Džefri Hinton, rođen 1947. godine u Londonu, izmislio je metod koji može autonomno da pronađe svojstva u podacima i tako da izvrši zadatke kao što je identifikacija specifičnih elemenata na slikama.

Kada govorimo o vještačkoj inteligenciji, često mislimo na mašinsko učenje korišćenjem vještačkih neuronskih mreža.

Ovogodišnji laureati su sproveli značajan rad sa vještačkim neuronskim mrežama od 1980-ih, navodi se u obrazloženju Švedske kraljevske akademije nauka.

"Rad dvojice laureata je već od velike koristi i u fizici se koriste vještačke neuronske mreže u širokom spektru oblasti, poput razvoja novih materijala sa specifičnim svojstvima", rekla je predsjednica Nobelovog komiteta za fiziku Elen Muns.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na 11 miliona švedskih kruna (oko 970.000 evra) koje dijele laureati.

Nobelovu nagradu za fiziku prošle godine su dobili Pjer Agostini (Francuska), Ferend Kraus (Mađarska) i An Luije (Francuska), za doprinos istraživanju sveta elektrona unutar atoma i molekula.

Ovogodišnja sezona dodeljivanja Nobelovih nagrada počela je juče.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za pojedince koji su dali najznačajniji doprinos čovečanstvu.

Bonus video: