Izbori u Tivtu: D'Ont ne odslikava pravu volju birača

“Ne možete biti zadovoljni D’Ontom kada vam odgovara, a u njemu nalaziti krivca kada doživite izborni poraz”, kaže Orlandić
52 pregleda 68 komentar(a)
izbori, glasanje, Tivat, Foto: Boris Pejović
izbori, glasanje, Tivat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.04.2016. 18:28h

Ishod izbora u Tivtu dokaz je postojanja jasne disproporcije između broja glasova i osvojenih mandata, čime se dobija iskrivljena slika izborne volje građana, smatra SNP.

“Činjenica je da je DPS u Tivtu osvojio 44 odsto ukupnih glasova, a raspodjelom koju D’Ontov sistem obezbjeđuje, čak, 53 odsto odborničkih mjesta”, kazala je za “Vijesti” portparolka SNP-a Slađana Kaluđerović.

Ona navodi da je na taj način DPS dobio dodatna 3 mandata, što mu je obezbijedilo apsolutnu većinu, dok je jedan mandat zahvaljujući takvoj raspodjeli pripao Socijaldemokratama (SD). “DPS i SD su zajedno osvojili 17 mandata, ali su zahvaljujući D’Ontovom sistemu dobili još četiri”, kazala je ona.

U SNP-u, koji je osvojio dva mandata (2012. imali su četiri), tvrde da se “očigledno vrši nepravedna raspodjela”. D'Ontov sistem spada u proporcionalne izborne sisteme u kome se mandati raspodeljuju srazmjerno procentu dobijenih glasova.

U SD-u, međutim, smatraju da taj sistem kritikuju uvijek oni koji izgube na izborima. “Razumijem prigovore političkih subjekata koji su nezadovoljni rezultatima, ali razloge ne treba tražiti u D’Ontovom modelu. Ne možete biti zadovoljni D’Ontom kada vam odgovara, a u njemu nalaziti krivca za sopstveni neuspjeh kada doživite izborni poraz”, kazao je za “Vijesti” koordinator SD-a za Tivat Danilo Orlandić.

Komentarišući navode u vezi sa tim da je bilo pritisaka na birače, portparolka SNP-a je kazala da je “DPS najbolji rezultat ostvario upravo u djelovima Tivta gdje građani najgore žive i gdje su u predizbornim danima protestovali zbog velikih problema”.

Član Koordinacionog odbora URA Neđeljko Rudović podsjeća da su upozoravali kolege iz opozicije da ne izlaze na izbore. “Upozoravali smo da su spremni mehanizmi za kupovinu glasova, da je u budžetu, mimo svih crnih fondova, za 'pomoć i pozajmice' građanima opredijeljeno duplo više novca nego u prošloj godini. Svakog puta su sve bezobrazniji, a ko još ima dilemu neka se sjeti slučaja crnogorskog reprezentativca u streličarstvu koji je bio ucijenjen da napusti jednu od opozicionih lista u Tivtu i to uradio dva dana uoči izbora”, navodi Rudović. Ističe da je Tivat pokazatelj zašto je važno uspostaviti kontrolu nad mehanizmima kupovine glasova i da tu vidi glavnu ulogu vlade izbornog povjerenja. I Demos se uzda u novu vladu. “Stvoriće se uslovi da se ne ponovi tivatski scenario. Opozicija će na taj način aktivno učestvovati u stvaranju uslova da se onemoguće pritisci”, kazao je za “Vijesti” poslanik Demosa Zoran Miljanić.

Bonus video: