Italijanski i španski mediji: NATO poziv Crnoj Gori izazov Moskvi

Pais napominje da je bilo ozbiljnih protesta zbog namjere vlade da uđe u članstvo NATO, a kaže da i "ličnost Đukanovića, koji je na vlasti od 1991. podleže raspravi zbog starih veza sa Miloševićem, kao i zbog istrage (protiv Đukanovića) u Italiji vezane za šverc cigareta tokom više godina"
5 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2015. 15:09h

Italijanski mediji posvetili su vidnu pažnju odluci NATO da pozove Crnu Goru na pregovore o članstvu i u prvi plan stavili ocjenu da je to "izazov Moskvi" koja je oštro prijetila da će u tom slučaju obustaviti sve veze s Crnom Gorom.

To posebno ističe milanski dnevnik Korijere dela sera, naglašavajući da je Moskva proširenje NATO osuđivala kao grešku i provokaciju.

Taj list smatra da otud "postoji opasnost novog razdora između zapadnih sila i Rusije", mada ističe da bi jedini okvir za dijalog, Savjet NATO-Rusija, mogao uskoro biti obnovljen.

Korijere dela sera napominje da je Rusija upozoravala da bi ulazak Podgorice u Atlantski savez "narušio stabilnost Zapadnog Balkana", ali ukazuje i na to da je NATO ponovio riješenost da na putu u članstvo pruži potporu i BiH, Makedoniji i Gruziji.

List navodi da je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić naglasio da će ulazak Podgorice u NATO imati "upliva na sve susjedne zemlje, koje to žele ili još oklijevaju".

Milanski dnevnik napominje da su "diplomate u NATO naglasili da je poziv Crnoj Gori poruka Rusiji, a to je da Moskva nema pravo veta na širenje... proameričkog bloka na Balkan".

Italijanski mediji prenose izjavu šefa rimske diplomatije Paola Đentilonija da širenje NATO nije uperena ni protiv koga, budući da je "cilj jačanje bezbjednosti na Balkanu isto kao na području Jadrana, što je neposredno od interesa za Italiju".

Torinski dnevnik Stampa ocjenjuje da poziv NATO Crnoj Gori izaziva bijes Moskve koja poručuje da je Crna Gora odsad prijetnja bezbjednosti Rusije.

Rimski list Republika isto kao i ostali mediji ukazuje i na poruku američkog državnog sekretata Džona Kerija da poziv NATO Crnoj Gori nije uperen ni protiv koga i da "Atlantski savez nije ofanzivna organizacija, niti je usredsredjena na Rusiju ili bilo koga drugog".

Španski mediji ocijenili su da poziv NATO Crnoj Gori za pregovore o članstvu dolazi u trenutku pogoršanja odnosa NATO s Rusijom zbog sukoba u Ukrajini i Siriji i ocjenili da to dokazuje i "poruka Kremlja da manevar Atlantskog saveza neće ostati bez odgovora", kako javlja dnevnik Pais.

Madridski list Mundo navodi riječi generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da će članstvo Crne Gore ojačati međunarodnu bezbjednost, naročito na Zapadnom Balkanu i podvlači da je NATO kao kandidate za članstvo uvrstio i Gruziju, BiH i Makedoniju.

Španski mediji ističu da su šefovi diplomatija NATO ponovo podržali Gruziju i zatražili od ove države da ne koristi silu kad je riječ o rješavanju spora s Rusijom oko Abhazije i Južne Osetije, a Moskva je pozvana da povuče priznanje nezavisnosti tih otcijepljenih djelova Gruzije.

Pais napominje da je u Crnoj Gori bilo ozbiljnih protesta zbog namjere vlade da uđe u članstvo NATO, a kaže da i "ličnost Đukanovića, koji je na vlasti od 1991. podleže raspravi zbog starih veza s bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem kojem se sudilo zbog zločina protiv čovječnosti u Bosni, kao i zbog istrage (protiv Đukanovića) u Italiji vezane za šverc cigareta tokom više godina".

Bonus video: