Stijepović iz istog šinjela kao Mugoša

“ Stijepović 'umivenija' verzija Mugoše, dok je suština njihovog načina vladanja u osnovi ista”
98 pregleda 25 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.10.2015. 13:35h

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović samo je nastavio tamo gdje je njegov prethodnik Miomir Mugoša stao i nema suštinske razlike u načinu na koji obavlja tu funkciju godinu dana, ocijenili su sagovornici "Vijesti".

Pravni savjetnik u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Boris Marić kazao je da je teško uočiti neku suštinsku razliku u vladanju bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika, "osim činjenice da se radi o ljudima različitog karaktera".

"Ista partija, a manje - više i ista koalicija na vlasti u Glavnom gradu, sa vidnim nedostatkom demokratskog kapaciteta, bez uvažavanja drugačijeg mišljenja, bez potrebnog učešća građana u donošenju odluka, sa javnim raspravama bez suštine i budžetom za preživljavanje, što je nažalost uspjeh u Crnoj Gori", ocijenio je nekadašnji odbornik PzP u podgoričkom parlamentu.

Zamjenik izvršnog dirketora MANS-a Dejan Milovac istakao je da je malo ko mogao očekivati bilo šta drugo osim toga da Stijepović nastavi tamo gdje je njegov partijski kolega stao.

"Iako se Stijepović trudi da se dopadne građanima i besomučno promoviše servise koji su normalna pojava u razvijenim gradovima, a kod nas se doživljavaju kao čudo za koje treba zahvaliti lično gradonačelniku", kazao je Milovac.

On je ocijenio da je Stijepović , kojemu je istekla prva godina mandata, "umivenija" verzija Mugoše, dok je suština njihovog načina vladanja u osnovi ista.

"Da se zaista radi o stvarnom raskidu sa Mugošinom tradicijom, kako se Stijepović želi predstaviti, mnoge odluke koje je Mugoša donio je već trebalo da budu dovedene u pitanje. Nažalost, za sada nismo vidjeli čak ni pokušaj da se suštinski napravi otklon od načina upravljanja gradom i raspolaganja njegovom imovinom koji je više od decenije njegovao Mugoša", istakao je Milovac.

Milovac je ocijenio da su vladavinu Mugoše na čelu glavnog grada obilježili brojni skandali i sumnje na korupciju i teške zloupotrebe službenog položaja. Tragično je, navodi Milovac, što je Mugoša svoju karijeru završio, a nijedan od slučajeva koji mu se stavljaju na teret nije do kraja procesuiran.

"MANS je tokom višegodišnjeg praćenja rada gradske administracije otkrio čitavi niz korupcionaških afera i podnio na desetine krivičnih prijava kojima je dokumentovano bezočno otimanje opštinskih resursa", naveo je Milovac.

Slavoljub Stijepović je nedavno kazao da je zadovoljan onim što je urađeno u prvoj godini njegovog mandata. Naveo je da je od početka godine uloženo 3, 5 miliona eura za asfaltiranje ulica, da je urađeno pet sportskih poligona u prigradskim MZ, dva stadiona na Zlatici za FK “Kom” u partnerstvu sa FSCG i 10 dječjih igrališta.

Naveo je da je, između ostalog, ugovoreno izvođenje radova na tržnom centru na Koniku, da završetak gradskog parlamenta očekuju do kraja godine, te da će prva dionica biciklističke staze biti gotova do kraja mjeseca, a drugi koridor od brda Gorica do Ulice Vojislavljevića kraja godine.

Bonus video: