URA o poskupljenju struje: Nepodnošljiva situacija koja je prelila punu čašu, građani da pokažu otpor već u subotu

"Nasuprot niskom životnom standardu koji se ne mijenja godinama cijena struje raste drugi put za kratko vrijeme, tako da građani i ne znaju ovih dana o kojem je uvećanju riječ"
2585 pregleda 19 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA poručio je danas da je novo poskupljenje struje "nepodnošljiva situacija koja je prelila punu čašu" i pozvao je građane da pokažu otpor već u subotu.

U subotu se u Podgorici održava građanski protest pod sloganom "Odupri se 97 hiljada".

"Crna Gora koja ima najskuplju struju u regionu, "obradovala" je svoje građane sa dodatnim nametom od 1. marta 2019. godine a kupovna moć u državi je na niskom nivou već duži niz godina, bez nade da će se uskoro povećati", saopštili su iz GP URA.

Osnovna električna energija u Crnoj Gori poskupiće od 1. marta šest odsto što će uvećati račune domaćinstava, koji nastave da koriste osnovni model potrošnje kao, do sada, za 2,7 odsto, potvrđeno je “Vijestima” iz Elektroprivrede, koja je odlučila je da uvede i nekoliko novih tarifnih modela snabdijevanja.

"Nasuprot niskom životnom standardu koji se ne mijenja godinama cijena struje raste drugi put za kratko vrijeme, tako da građani i ne znaju ovih dana o kojem je uvećanju riječ. Upravo su im stigli računi za januarsku struju na kojima se pored dosadašnje naknade za podsticanje OIE ( obnovljivi izvori energije ), pojavio i drugi namet koji će ići u džepove Blaža Đukanovića i kumova prve familije a sada stiže i informacija da od prvog marta cijena struje raste dodatnih 6%”, navode u URI.

Iz ove partije podsjećaju da je minimalna zarada u Crnoj Gori najniža u regionu ali i u Evropi i iznosi 193 eura, dok je cijena struje ubjedljivo najveća.

"Podaci Eurostata o cijenama struje u prvih pola godine govore da je ona u Crnoj Gora 10.2 e po kw/h što je gotovo duplo više nego što plaćaju građani na Kosovu, dok se u Srbiji i Makedoniji, u istom periodu kilovat naplaćivao 7, odnosno 7,8 centi, u Albaniji 8,4, a u Bosni i Hercegovini 8,6 e po kw/h. Evropska unija ima za cilj da do 2020. godine 20 % energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Crna Gora ima trenutno od hidrocetrala “Perućica” i “Piva”, koje su sagrađene u prošlom vijeku procenat od 58.5 %. Nove male hidrocentrale imaju neznatnih 0.10 % a teret za građane je već sada ogroman", navode iz GP URA.

Oni novo povećanje cijena električne energije smatraju skandaloznim i ocjenjuju kao "kap koja je prelila čašu životnog standarda" građana Crne Gore.

"Ovo prevazilazi sve mjere, pa čak i harače okupatora koji su harali ovim prostorima. Ovakvo stanje više nije podnošljivo i građani treba masovno da dignu glas protiv prve familije i njihovih srodnika kojima tri decenije pune džepove a svoje kontinuirano prazne. Subota je prva prilika za to”, zaključuju u GP URA.

Bonus video: