Tabak: U završnici poželjna agresivnija NATO kampanja

Tabak smatra da se NATO članstvo može prilično jasno objasniti kroz konkretne koristi koje neka država ima
6 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2015. 11:04h

NATO članstvo moguće je jasno objasniti kroz konkretne koristi koje neka država ima, a Crnoj Gori je u završnici potrebna agresivnija kampanja, ocijenio je vojni analitičar iz Zagreba Igor Tabak.

Nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio da je pitanje crnogorskog članstva visoko na agendi Alijanse, a ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić kazala da očekuje podršku Vašingtona kada je riječ o upućivanju pozivnice Crnoj Gori do kraja godine, Tabak je ocijenio da je poželjna agresivnija kampanja.

„Mislim da ima smisla ići u ozbiljnu, dubinsku i suštinsku kampanju objašnjavanja o čemu se tu radi ne bi li se većini stanovnika nekada Hrvatske u ovom slučaju sada Crne Gore, objasnilo što to tačno znači, koje su tačno prednosti koje mane i ne bi li se vidjelo u kojoj mjeri te prednosti nadvladavaju moguće mane“, rekao je on za radio Antena M.

Tabak smatra da se NATO članstvo može prilično jasno objasniti kroz konkretne koristi koje neka država ima.

Komentarišući navode da NATO kampanja postaje dosadna, Tabak je rekao da teško da postoji neki drugi pristup.

„Vrlo često najzanimljivije stvari su one koje su više zabava a manje ozbiljne. Pokazati zabavnu stranu proračuna, prihoda pa u krajnjoj liniji i nekih državnih djelatnosti koje nijesu šou i vatromet obično je vrlo teško. Posebno kada se radi o jednom dosta administrativnom postupku, to nije jednostavan zadatak“, dodao je on.

U krajnjoj liniji, dodao je, to je i pitanje organizovanja odnosa sa javnošću, na neki način i propaganda.

„A sa druge strane, mimo te reklamne strane vrlo je važno zadržati jednu vezu s čvrstim brojkama. To je vrlo kompleksan postupak i nije čudno što je sa tim vrlo teško izaći na kraj“, zaključio je Tabak.

Bonus video: