Svi za uvođenje parlamentarne televizije, Vojvodić traži 800.000

Vojvodić je pojasnio da bi uvođenje parlamentarnog kanala zahtijevalo dodatnu sistematizaciju, formiranje ozbiljne redakcije...
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 13:22h

Uvođenje novog parlamentarnog kanala na kojem bi građani od jeseni mogli redovno da prate skupštinska dešavanja koštalo bi Javni servis između 800 hiljada i milion eura, izjavio je generalni direktor Rade Vojvodić.

Vojvodić je pojasnio da bi uvođenje parlamentarnog kanala zahtijevalo dodatnu sistematizaciju, formiranje ozbiljne redakcije koja bi imala urednika kao ostali programi RTCG i novinarsku ekipu. Savjet RTCG već je prihvatio predlog izmjene Zakona o radio-difuznim servisima kojim je predviđeno uvođenje Parlamentarne televizije.

"Poslali smo Skupštini predlog o formiranju radne grupe koju bi činili predstavnici televizije i parlamenta i gdje bi raspravljali o troškovima", kazao je Vojvodić.

Izmjenama zakona, čije se usvajanje očekuje danas, predviđeno je da Javni servis emituje parlamentarni kanal putem elektronskih komunikacionih mreža bez upotrebe radio-difiznih frekvencija, čime bi bili oslobođeni dodatnih troškova. Jedan od inicijatora izmjena Zakona Goran Danilović iz Nove srpske demokratije, tvrdi da nema troškova za novi kanal, jer bi se prenosio putem kablovske televizije.

On je pojasnio i da su predlagači od generalnog sekretara Skupštine Damira Davidovića dobili obaviještenje da bi se za minimalna sredstva mogao riješiti dugogodišnji problem prenosa skupštinskih zasjedanja.

Svi za uvođenje

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su danas u načelu raspravu o Predlogu zakona o izmjenama Zakona o javnim radio-difuznim servisima Crne Gore, kojim je predviđeno osnivanje parlamentarne televizije.Predlog zakona podnijeli poslanici Branko Radulovic, Goran Danilović, Genci Nimanbegu, Aleksandar Damjanović, Amer Halilović, Raško Konjević i Milutin Simović.Poslanik Nove srpske demokratije Goran Danilović kazao je da mora pojasniti o čemu se radi, zbog toga što je „uvijek sumnjivo kad ljudi iz parlamentarne većine i manjine nešto zajedno predlože i prihvate“„Mi smo željeli da na najjeftiniji mogući način riješimo problem prenosa onih sjednica koje, po vlastitim pravilima, ne prenosi naš, odnosno vaš Javni servis“, naglasio je on.On je kazao da su poslanici dobili predlog od državne Agencije za elektronske medije da se to može kvalitetno uraditi tako što će parlament taj dio aktivnosti prebaciti na kablovske operatere, i dobili garanciju da to neće koštati poreske obaveznike.„Onda smo dobili dopis od Radio difuznog centra (RDC) koji kažu da to nije korektno prema svim građanima jer, posebno na sjeveru, 80 odsto konzumenata radio-televizijskog signala javnog servisa nema kabal, nego ide preko zemaljskih predajnika“, naveo je Danilović.Prema njegovim riječima, RDC je takođe dostavio predlog kako se to može uraditi a da građane ništa ne košta.„RDC preuzima odgovornost da oni potpuno snose troškove našeg emitovanja preko zemaljskih predajnika, s tim što Javni servis treba njima da plaća 900 hiljada eura“, rekao je Danilović.On je pojasnio da parlament godišnje toliko izdvaja za Javni servis.

Lalošević: Skupština se dobro gledaI poslanik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević smatra da je formiranje nove redakcije nepotrebno.On je pojasnio da ko hoće da prenosi sjednice parlamenta treba „samo da uključi džek u svoj emiter, i građani Crne Gore imaju mogućnost da gledaju Skupštinu“.Lalošević je negirao ocjene pojedinih analitičara koji kažu da se prenosi iz Skupštine ne gledaju.„Skupština se vrlo dobro gleda. U ovim ludim, kriznim vremenima, naši osiromašeni građani sjede kući bez posla i gledaju Skupštinu, i žele da vide šta to njihovi predstavnici rade“, tvrdi on.Poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović kazao je da će i ta stranka podržati inicijativu za osnivanje parlamentarne televizije.

Pavlović: Ukinut ranije zbog političkih razlogaPoslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Šefkija Murić, kazao je da bi se uvođenjem parlamentarnog kanala obezbijedio stalni prenos plenarnih sjednica."Ovo jeste tema koja sa razlogom okupira pažnju, a ovakvim rješenjem bi se omogućilo da su plenarne, i sjednice radnih tijela, u stalnom prenosu", rekao je on.Murić je najavio da će poslanici DPS-a podržati formiranje kanala,"s tim što ćemo se konsultovati oko pojedinosti i sagledati iz svih uglova situaciju, kako se novac ne bi nepotrebno trošio"."Potrebno je da se potpisnici zakona opet nađu da utvrde pojedninosti oko toga, a svakako treba građanima omogućiti parlamentarni kanal kako bi pratili aktivnosti parlamentaraca", smatra on.Koča Pavlović iz Pokreta za promjene podsjetio je da je nekada postojao parlamentarni kanal u Crnoj Gori koji je, kako je naveo, iz političkih razloga ukinut.On smatra da bi parlamentarni kanal trebalo definisati posebnim zakonom."U svim razvijenim demokratijama postoje slični kanali. Ovaj parlament mnogo radi, a to se ne vidi. Postoje svi tehnički i finansijski preduslovi da se realizuje taj kanal", rekao je Pavlović.

U štampanom izdanju čitajte:

  • O vaganju između kablovske i zemaljske mreže
  • O tehničkom sistemu snimanja u Skupštini
  • Šta Danilović kaže o troškovima
  • Vojvodićev komentar o popularnosti tog kanala
  • Komentar novinara Mislava Baga o tome kome trebaju prenosi

Galerija

Bonus video: