"Pravosuđe je karta Crne Gore za EU"

"Cijenim da bi dalji pritisak i forsiranje ustavnih izmjena djelovali kontraproduktivno", smatra direktor Instituta za pravne studije
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2012. 16:54h

Pravi je trenutak da se pokrene široka naučna i stručna debata o unapređenju Ustava i njegovom prilagođavanju unutrašnjoj i spoljašnjoj društveno-političkoj realnosti, ocijenjeno je u analitičkom osvrtu Instituta za pravne studije Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Izvršni direktor Instituta Ilija Vukčević izjavio je za “Vijesti” da su nedavnom neuspješnom sjednicom skupštinskog odbora propušteni svi rokovi za usaglašavanje valjanih rješenja ustavnih izmjena u vezi sa nezavisnosti pravosuđa.

Vukčević, inače saradnik u nastavi na Pravnom fakultetu, poručio je da “onaj ko misli da je dovoljan isključivo dogovor političkih partija, bez temeljne stručne kritike, ne zna mnogo o pravu, a pogotovo o pravosuđu”.

“Nažalost, došli smo u situaciju da se javnosti nameće dilema da li će uopšte biti izmjena Ustava, a skoro da se ne razmišlja o njihovom kvalitetu. Predlog izmjena Ustava mora proći detaljnu analizu i biti predmet javne rasprave, u kojoj će učestvovati i stručna i laička javnost. Bez ovog međukoraka proces ustavnih promjena ne može dati dobre rezultate”, kazao je Vukčević.

Rješenje preko noć bi dalo loše rezultate

Prema njegovim riječima, sa jedne strane, predlog izmjena Ustava koji se tiče izbora Sudskog i Tužilačkog savjeta, koji je svega nekoliko dana bio na javnoj raspravi, ne može izroditi dobra rješenja”.

"Cijenim da bi dalji pritisak i forsiranje ustavnih izmjena djelovali kontraproduktivno"

“Kakvo god rješenje da bude, ukoliko ga opšta javnost bude doživljavala kao plod političke trgovine, ona će imati negativan stav o kompletnom pravosudnom sistemu. Cijenim da bi dalji pritisak i forsiranje ustavnih izmjena djelovali kontraproduktivno, odnosno negativno bi se odrazili na njihov kvalitet. Dobijanje rješenja preko noći, nekoliko dana prije odluke Evropske unije, zasigurno bi dalo loše rezultate”, smatra Vukčević i dodaje da očekuje da će “Evropski savjet imati senzibiliteta za datu situaciju, te da otpočinjanje pregovora neće usloviti izmjenom Ustava, jer bi na taj način Evropska unija doprinijela podsticanju cilja kojem težimo, a koji se ogleda u osiguranju nezavisnosti pravosuđa kroz izmjene Ustava”.

Bonus video: