Demokrate: Napad na Abazovića je dirigovani i politički motivisan

"Dritan Abazović, baš kao i Aleksa Bečić, kaže da su mu braća i Srbi i Crnogorci i Albanci i Bošnjaci i Muslimani i Hrvati i Romi i svi koji se zalažu za normalan i lijep život svih građana, za promjene, za pomirenje, a protiv podjela – nacionalnih, vjerskih i svakih drugih, na osnovu kojih zatvaraju građane u nacionalne, vjerske i druge kalupe"
11 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate logo, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 20.04.2018. 10:29h

Demokratska Crna Gora pozvala je nadležne da procesuiraju i do kraja dovedu slučaj prijetnji, uvreda i pokušaja diskreditacija uperenih prema predsjedniku Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću.

Abazović je optužio predsjednika Opštine Ulcinj Nazifa Cungua da je unajmio Ilira Lazorja i konsultanta Force Adria Nurealija, da podstrekavaju nasilje prema njemu. Abazović je protiv njih trojice podnio krivičnu prijavu, kojom ih sumnjiči za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

"Prijetnje i uvrede upućene svakom ko se bori protiv vlasti i naopakog sistema koji je uspostavila – ništa novo u Crnoj Gori. Novinari, predstavnici nevladinog sektora ili opozicioni političari koji su predmet hajke dirigovane od strane "šefa" režima uvijek imaju jedno zajedničko – govore, zalažu se i rade protivno željama, namjerama i zamislima diktatora. No, iako jedan u nizu antidemokratskih postupaka, tačnije nedjela, atak na predsjednika Građanskog pokreta URA ne smije ostati bez riječi osude. Ne smije nam biti svejedno, ne smijemo i nećemo se navići na atmosferu straha koju pokušavaju da šire upravo oni koji se plaše. Prvenstveno za svoju slobodu, nakon što izvjesno u vrlo skoro vrijeme pođu u političku prošlost. Stoga, Demokratska Crna Gora najoštrije osuđuje besprizorni, huškački, dirigovani i politički motivisan napad na Dritana Abazovića".

Iz Demokratske Crne Gore dodaju da "izvršioci ovog bez sumnje krivičnog djela, svojevrsni "izvođači radova", u ovom slučaju su skoro i najmanje bitni".

"Bitni su inspiratori, bitni su nalogodavci i davaoci instrukcija, koji ponovo pokušavaju da u crnogorsko društvo uvriježe ustaljenu matricu, koja pokušava da sve one koji se zalažu za pomirenje u Crnoj Gori, za demokratizaciju crnogorskog društva, za građansku emancipaciju i za poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda proglase za izdajnike. Dritan Abazović je postao žrtva upravo tako naopakog nauma, koji samo naizgled potiče iz korpusa albanskog naroda, a u stvari je, vrlo providno i perfidno, naručen od strane tobože "predsjednika svih građana Crne Gore", koji na podjelama vlada već 30 godina", navodi se u saopštenju.

Demokrate ističu da koliko god se trudili, neće nikada poći za rukom Đukanoviću, Cunguu i "njima sličnim" da ogromnu većinu crnogorskih građana ubijedi u ispravnost stava da je zalagati se za univerzalne vrijednosti, a protiv privatne države njih par porodica izdaja Crne Gore.

"Neće nikada poći za rukom crnogorskim tajkunima da sve normalne građane u Crnoj Gori, a takvih je neuporediva većina, ubijede da je zadrti i štetni nacionalizam dobra stvar. Dritan Abazović, baš kao i Aleksa Bečić, kaže da su mu braća i Srbi i Crnogorci i Albanci i Bošnjaci i Muslimani i Hrvati i Romi i svi koji se zalažu za normalan i lijep život svih građana, za promjene, za pomirenje, a protiv podjela – nacionalnih, vjerskih i svakih drugih, na osnovu kojih zatvaraju građane u nacionalne, vjerske i druge kalupe".

Ističu da svako ko inspiriše i instruiše napade i hajke, poput ovog na Abazovića, "neprijatelj je Crne Gore i ne misli dobro njenim građanima".

"Upravo imajući u vidu kakve posljedice ostavlja po društvo u cjelini, a naročito na budućnost i perpektivu njegovog razvoja, nije uzalud predsjednik Demokrata prije par nedjelja izjavio da prezire svaki oblik nacionalizma: i srpski, i crnogorski, i hrvatski, i albanski, i muslimanski nacionalizam, ali i dodao da prezire sluge i plaćenike – "i ruske, i američke, i njemačke, jer ko god jednom uzme crnu vreću, pa i najmanju, taj više nije slobodan, taj je sluga". Oni koji su navikli da uzimaju crne vreće upravo su oni koji instistiraju na nacionalizmu i koji podgrijavaju nacionalne i vjerske podjele, kako bi u toj opštoj gunguli i naelektrisanoj atmosferi sadržaj iz crnih vreća stavili u legalne tokove i, na kraju, u svoje džepove. Građani Crne Gore su sve više toga svjesni, i dobro je da je tako. Svjesni su da su Aleksa i Dritan nosioci promjena i mladi ljudi koji bez balasta prošlosti mogu da se suoče sa ovim pitanjima i da, na zdravim osnovama, donesu prijeko potrebne promjene Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: