Eksces može izazvati požar, DPS bi to najbolje iskoristio

Blagoje Grahovac kaže da je stanje društva zabrinjavajuće i da bi vlast profitirala od bilo kakvih eventualnih sukoba koje pominju iz DF-a ako njihove čelnike osude u slučaju “državni udar”
6766 pregleda 34 komentar(a)
DPS ima mehanizme sile: Sa protesta tokom kojeg su se građani sukobili sa policijom, Foto: Savo Prelević
DPS ima mehanizme sile: Sa protesta tokom kojeg su se građani sukobili sa policijom, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2019. 15:40h

Stanje duha građana u Crnoj Gori je zabrinjavajuće, tako da bilo koji eksces u Crnoj Gori može izazvati varnicu, varnica plamen, a plamen požar, a sve to najbolje bi iskoristila Demokratska partija socijalista (DPS), ocijenio je geopolitički analitičar Blagoje Grahovac.

Komentarišući poruke iz Demokratskog fronta (DF) da bi u Crnoj Gori moglo doći do etničkih sukoba ukoliko njihove čelnike Andriju Mandića i Milana Kneževića osude za državni udar, Grahovac je “Vijestima” kazao da su podjele i sukobi koji traju decenijama profilisali i stanje duha građana, da je osnovni parametar u ocjeni tog stanja - mržnja. “Danas nije više u Crnoj Gori prezir prepoznatljiva podjela među građanima, nego mržnja. U takvom društvu, promjene nikad nisu procesne nego su uvijek ekscesne”, kaže Grahovac.

Iz DF-a poručuju “da nas istorija uči da su svi dosadašnji sukobi na Balkanu bili etnički, tako da je najveća vjerovatnoća za sve eventualne sukobe u budućnosti baš po tom osnovu”.

“Sukobi po pravilu nastaju kada nepravda, diskriminacija i državni teror nad nekom nacionalnom zajednicom prevrši svaku mjeru, i kad se neka država nalazi u teškoj krizi”, rekao je “Vijestima” poslanik DF-a Jovan Vučurović.

Iz DF-a su saopštili da za 9. maj spremaju “specifične mjere” ukoliko Mandić i Knežević budu osuđeni za terorizam, da može doći do etničkih sukoba.

To nije prvi put da šalju takve poruke. Iz tog političkog saveza su poručivali da je Crna Gora na ivici građanskog rata kada im je policija razbila šatorsko naselje ispred parlamenta, kada je uhapšen jedan od čelnika DF-a Nebojša Medojević, pa i kada je došlo do tuče između takozvanih redara DF-a sa trojicom muškaraca.

Grahovac smatra da, pošto je stanje građana izrazito nezadovoljstvo, onda DF ekscese može pokušati da kapitalizuje i politički. “Međutim, neće uspjeti jer će DPS to odmah profilisati kao sukob na osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti i promovisaće kao ugrožavanje Crne Gore. I naravno da će to, s obzirom da ima sve mehanizme sile i kapitalizovati”, naveo je Grahovac.

Vučurović tvrdi da okidači za početak sukoba mogu biti različiti.

“Nekada je dovoljan šamar, nekad silovanje ili ubistvo, a nekada i nepravedna presuda. Nema pravila kad su u pitanju povodi za izbijanje ovakvih sukoba, bilo da se radi o ugroženosti starca, monahinje, svatu, djetetu ili nekom lideru. Upravo i nepravedna presuda u slučaju lažnog državnog udara može biti okidač za etničke sukobe”, rekao je Vučurović.

Grahovac kaže da DF već godinama definiše “kao vojno krilo DPS-a”.

“Iako su oni suprotstavljeni DPS-u, režimu DPS-a je i te kako potreban eksces, posebno onaj koji je obojen nacionalno i vjerski, da pronađu alibi za produžavanje svoje vlasti. Vlasti koja niti je demokratska niti civilizovana, niti evropejska nego je u suštini privatna vlast određene grupe ljudi. U Crnoj Gori je tipičan primjer robovlasničkog odnosa. Taj odnos nije profilisan na osnovu onoga ko je zemljoposjednik a ko rob, nego je osnovna podjela - imam vlast – nemam vlast. Oni koji imaju vlast su klasični robovlasnici nad onima koji nemaju vlast”, zaključio je Grahovac.

Nikoga nije briga za muke radnika i seljaka

U Crnoj Gori, navodi Grahovac, niko ne razmišlja niti vodi politiku da prepozna muku radnika i seljaka.

“Niti jedna partija nema ideologiju, jer da je imaju profilisali bi je i politiku bi definisali prema potrebi onih koji su najugroženiji, a to su radnik i seljak”, kazao je on. Interesni ili, kako je naveo, robovlasnički odnos, uvijek potencijalno produkuju sukob.

“Ovoga puta DF razlog za sukob prisvaja sebi zbog optužnica, a u suštini stvarni uzrok je klasni. Klasna borba je u Crnoj Gori sociološko-psihološko-politički problem, između onih koji imaju vlast i onih koji nemaju vlast”, poručio je Grahovac.

Bonus video: