URA: Pozdravljamo namjeru da plastične kese postanu prošlost

Građanski pokret URA je posvećen ekološkom iskoraku Crne Gore na način da naša država vrlo brzo postane primjer ekološke samosvjesnosti svakog građanina, kazao je Nikolić
632 pregleda 2 komentar(a)
Stop upotrebi plastičnih kesa, Foto: Građanski pokret URA
Stop upotrebi plastičnih kesa, Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA pozdravlja namjeru da se kroz Predlog zakona o upravljanju otpadom potpuno zabrani upotreba plastičnih kesa u Crnoj Gori, kazao je danas Predrag Nikolić, navodi se u saopštenju te stranke.

Saopšteno je da je Nikolić podsjetio da su nedavno imali inicijativu povodom toga i kazao da ih “raduje što je njihov prijedlog našao mjesto u predlogu novog zakonskog rješenja”.

“Građanski pokret URA je posvećen ekološkom iskoraku Crne Gore na način da naša država vrlo brzo postane primjer ekološke samosvjesnosti svakog građanina. Za to su potrebni i zakoni i motivacija. Deklarativno proglašenje Crne Gore ekološkom državom od strane DPS-a 1991. značilo je definisanje Crne Gore kao ekološke države u Ustavu. Za DPS sve vrijeme to ustavno rješenje je samo deklarativno. Za nas iz URE je ono obaveza i poštovanje”, izjavio je Nikolić.

Navodi da su “njihovom jasnom podrškom zabrani korišćenja plastičnih kesa i jasnim i nedvosmislenim istupom, zajedno sa NVO sektorom uspjeli da iz fioka MORT-a izvuku rješenje koje su nadležni trpali u zapećak”.

“Ustavom definisana kao ekološka država, Crna Gora mora da bude svjetski lider u ekologiji, a ne rep i zadnja karika. Ponosni smo na svoj doprinos koji je evidentno ostvaren već u ovom trenutku. Nećemo odustati od puta da od Crne Gore napravimo zelenu i ekološku oazu kako je Ustavom definisano”, zaključuje na kraju Nikolić.

Bonus video: