Jokić: Đukanović i Marković kontrolišu sud

Bivši prvi čovjek Kotora u pritužbi zaštitniku ljudskih prava tvrdi da ni nakon 10 mjeseci nema presude po njegovoj tužbi za nezakonitu smjenu. Nakon interesovanja ombudsmana i medija, iz Upravnog suda saopštili da je odluka donijeta i obrađena

10854 pregleda 123 reakcija 15 komentar(a)
Nema odluke ni pored brojnih urgencija: Jokić, Foto: Boris Pejović
Nema odluke ni pored brojnih urgencija: Jokić, Foto: Boris Pejović

Bivši predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić tvrdi da je povrijeđeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku pred Upravnim sudom, zbog čega je 18. maja zatražio zaštitu i od zaštitnika ljudskih prava Siniše Bjekovića.

On je izrazio i sumnje da je “postupanje Upravnog suda bilo u funkciji zaštite interesa nosilaca lokalne vlasti u opštini Kotor, preuzete na nezakonit način, političkom korupcijom, suprotno izbornoj volji građana Kotora...”.

Iz kancelarije ombudsmana odgovorili su “Vijestima” da je po podnesenoj pritužbi formiran predmet.

“Postupak ne spada u hitne jer je u toku postupanje nadležnog suda, od kog smo zatražili izjašnjenje”, kazali su i dodali da u ovoj fazi postupka ne mogu prejudicirati u kojoj formi će biti donešeno mišljenje. Iz Upravnog suda su odgovorili da je “u predmetu odluka donijeta i obrađena, te da je u fazi ekspedicije”.

“Odgovor na pitanje da li je postupanjem ovog suda došlo do povrede prava na suđenje u razumnom roku,može se dobiti jedino u slučaju da su izjavljena pravna sredstva predviđena Zakonom o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, a do čega u konkretnom nije došlo”, kazala je “Vijestima” sudija, portparol Upravnog suda Ana Perović Vojinović.

Upravni sud
Upravni sudfoto: Boris Pejović

Jokić je “Vijestima” kazao da su sve presude Upravnog suda u postupcima, koje se vode povodom situacije u Kotoru, napisane “onog dana kada je DPS nelegalno preuzeo vlast u Kotoru i to su napisane u kabinetima Mila Đukanovića i Duška Markovića”.

“Kako ovaj dvojac u potpunosti kontroliše sud i predsjednicu Upravnog suda Branku Lakočević, tako je potpuno jasno i postupanje Upravnog suda, odnosno ovoliko odugovlačenje. Prvo, bilo je neophodno pronaći sudije koje će staviti potpis na presude pisane u kabinetima DPS-a, odugovlačiti što je moguće duže sa njihovim saopštavanjem javnosti kako bi se dala prilika da se stari kriminal DPS-a prikrije i novi razradi i na kraju kako bi se obesmislila svrha suda i prava na sudsku zaštitu kada je s druge strane DPS i njihove vođe. Ne čudi me to što je upravni sud nakon reakcije ombudsmana i medija odlučio da iz fioke izvadi davno napisanu presudu, iako je ostao nijem na pet urgencija koje smo kao tužioci ranije podnijeli”, kazao je Jokić. Poručio je da ne očekuje nikakvu drugu presudu osim odbijajuću.

“Jer presude nisu pisane na osnovu zakona, niti od strane slobodnih i nezavinsnih sudija, već su to presude koje su napisane u kabinetima Markovića i Đukanovića i dostavljene sudu na potpis. Kada mi presuda bude dostavljena, pokrenućemo i ostale pravne mehanizme protiv takve partijske presude, ali i protiv onih lica koja umjesto da sude po zakonu sude po diktatu Đukanovića i Markovića”, kazao je bivši prvi čovjek Kotora.

Jokić je razriješen funkcije 8. jula prošle godine, a ta odluka je objavljena u Službenom listu četiri dana kasnije.

Kako navodi u pritužbi ombudsmanu, tužbe radi poništenja odluke Skupštine opštine Kotor (SO) podnijete su 18. jula prošle godine, ali odluka nije donijeta ni nakon više urgancija Upravnom sudu i otvorenih pisama predsjednici Branki Lakočević.

“Predmeti u upravnom sporu se smatraju hitnim ako je to zakonom propisano ili je priroda upravne stvari takva da zahtijeva hitno postupanje. U konkretnoj upravnoj stvari ti uslovi su u potpunosti ispunjeni”, navodi Jokić u pritužbi Bjekoviću.

Ističe da je “odugovlačenjem postupka u predmetu od strane Upravnog suda došlo do povrede mog prava na suđenje u razumnom roku, čime se u konkretnom predmetu i gubi svrha sudske zaštite”.

“Sud koji štiti zakonitost mora poštovati princip efikasnosti u radu. Funkcije predsjednika Opštine Kotor, prvi put razriješen sam Odlukom SO od 24. aprila 2019. Tužbu radi poništenja te odluke Upravnom sudu Crne Gore podnio sam dana 30. aprila. Presudom Upravnog suda 7. juna 2019. poništena je predmetna odluka SO Kotor. Dakle, presuda u ovom predmetu donesena je u roku od 36 dana od dana podnošenja tužbe, što je i očekivano ako se ima u vidu priroda upravne stvari”, pojašnjava Jokić.

Ističe da su, u istovjetnoj upravnoj stvari u predmetu po tužbi od 18. jula 2019. spisi predmeti kompletirani dana 26. avgusta prošle godine, kada su i stvorene procesne pretpostavke za odlučivanje.

“Ali i pored proteka vremena od čak 10 mjeseci od dana podnošenja tužbe, Upravni sud još uvijek nije donio odluku...Predmeti u upravnom sporu se smatraju hitnim ako je to zakonom propisano ili je priroda upravne stvari takva da zahtijeva hitno postupanje. U konkretnoj upravnoj stvari ti uslovi su u potpunosti ispunjeni...Upravni sud je bio dužan da odluku u ovom predmetu donese u kratkom roku imajući u vidu i shodnu primjenu člana 63 stav 10 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da je postupak po tužbi protiv odluke Vlade o razrješenju predsjednika Opštine hitan”, tvrdi se u pritužbi.

Jokić poručuje i da je za odlučivanje suda u hitnom postupku, u objektivno razumnom roku “svakako od značaja i činjenica da je glasom ‘prebjegle’ odbornice SDP – partije na vlasti u opštini Kotor, DPS-u i drugim opozicionim partijama obezbijeđena potrebna odbornička većina (17. glas) za ekspresno izvršenu promjenu nosilaca skupštinske i izvršne vlasti u Opštini Kotor.

“Time je izigrana izborna volja građana Kotora, pri čemu izbori, nakon kojih se vlast bira političkom korupcijom, gube svaki smisao, a nepovjerenje građana u izborni proces se dodatno produbljuje. Redovni četvorogodišnji mandat tekućem sazivu Skupštine opštine Kotor ističe u mjesecu oktobru 2020. do kada treba da se održe redovni lokalni izbori. Više je nego jasno da donošenje odluke u ovom predmetu nakon isteka mandata tekućem sazivu SO Kotor, ili pak neposredno prije održavanja predstojećih lokalnih izbora, ne bi imalo nikakvog smisla, jer sudska zaštita ne bi bila moguća...”, zaključio je Jokić.

Upravni sud je krajem februara ove godine odbacio kao neosnovanu tužbu bivše predsjednice SO Dragice Perović za nezakonitu smjenu.

Bonus video: