Bečić: Izvještaj Evropske komisije upozorenje da tapkanje u mjestu više nje opcija

Dodaje da će zatražiti mišljenje pravne struke da li ovaj saziv treba da nastavi i da obavi drugi krug glasanja o kadrovskim rješenjima u pravosuđu ili može da krene u novi konkrusni postupak

11602 pregleda 154 reakcija 9 komentar(a)
Bečić, Foto: Savo Prelević
Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2020. 13:27h

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru vidi kao istinsku detekciju problema kako bi se oni riješili i time ubrzale reforme za dobrobit društva.

On je dodao izvještaj doživljava kao istinsko upozorenje koje pokazuje da tapkanje u mjestu više nije opcija.

"Vidim ga i kao podsticaj da snažno zakoračimo naprijed, jer nas čekaju širom otvorena vrata. Kao što znate Crna Gora je rekorder u otvorenim poglavljima, ali sa druge strane ono što budi nezadovoljstvo je sporost u zatvaranju poglavlja", kazao je Bečić.

Predsjednik crnogorskog parlamena je istakao da se parlament pominje 112 puta, te da je zajednički zaključeno da je potrebno vratiti parlamentu centralno mjesto u procesu evropskih integracija.

On je istakao da bez napretka u poglavljima 23 i 24 nema ubrzanja puta ka EU, te da je jasna je odgovornost Skupštine, da bi morali da dođu do deblokade u pravosuđu i da krenu u odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Tu ćemo biti na testu da li nam je borba protiv kriminala i korupcije iznad uskopartijskih interesa...Potrebna je reforma u oblasti pravosuđa. Ja smatram da se nalazimo u novom društvenom političkom momentu i da smo svi obavezni da podtstakenmo sve kadrovske potencijale ovoga društva da se prijave na ponovljene konkurse koje vjerujem da će uslijediti za ključne funkcije o kojima smo govorili u oblasti pravosuđa", rekao je Bečić.

Dodaje da će zatražiti mišljenje pravne struke da li ovaj saziv treba da nastavi i da obavi drugi krug glasanja o kadrovskim rješenjima u pravosuđu ili može da krene u novi konkrusni postupak.

"Ja se nadam i vjerujem da će ovaj saziv pokazati i da ćemo okončati procese". Bečić je dodao da parlament treba da bude mjesto uvažavanja, tolerancije dijaloga i traganja za koncensuzom oko rješenja koja si preduslov daljih intregracija.

"To je mjesto iz kojeg treba da se šalju poruke stabilnosti, sklada, odnosno jačanje gradđanskog karaktera Crne Gore", naglasio je on.

Sve ono što je prihvatljivo za naše partnere, vjerske zajednice je prihvatljivo i za nas

O Zakonu o slobodi vjeroispovijesti građani su se izjasnili na izborima 30. avgusta, kazao je predsjednik Skupštine na konferencije za medije.

“Mi - lideri tri pobjedničke izborne liste nakon izbora smo potpisali izjavu u kojoj smo rekli da ćemo mijenjati sve diskriminatrske zakone, uključujući i taj”, kazao je Bečić.

“Mi smo se u ovom procesu postavljali konstruktivno, partenerski, tako i kada je u pitanju Zakonu o slobodi vjeroispovjesti. Sve ono što je prihvatljivo za naše partnere, vjerske zajednice je prihvatljivo i za Demokratsku Crnu Goru”.

On je dodao da su u stranci na čijem je čelu u potpunosti relaksirani

“Gledamo da pomognemo, a dogovor je najbolje rješenje, a ne da izazivamo bilo kakve probleme i turbulencije”, zaključio je Bečić.

Bonus video: