Objavljeni propisi za koje nije potreban potpis Đukanovića

Među tim aktima, koji su u Službenom listu objavljeni 30. i 31. decembra, su izmjene i dopune Poslovnika Skupštine, Odluka o obrazovanju odbora za sveoubuhvatnu izbornu reformu, Odluka o imenovanju devet članova Državne izborne komisije, kao i finansijske planove nezavisnih regulatornih tijela

74488 pregleda 952 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Službeni list objavio je akte Skupštine, usvojene na sjednici 29. decembra, za koje nije potreban potpis predsjednika države Mila Đukanovića.

Među tim aktima, koji su u Službenom listu objavljeni 30. i 31. decembra, su izmjene i dopune Poslovnika Skupštine, Odluka o obrazovanju odbora za sveoubuhvatnu izbornu reformu, Odluka o imenovanju devet članova Državne izborne komisije, kao i finansijske planove nezavisnih regulatornih tijela.

Đukanović je 2. januara odbio da potpiše set zakona koje je nova parlamentarna većina usvojila 29. decembra - izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, izmjene i dopune zakona o kreditnim institucijama, izmjene zakona o sanaciji kreditnih institucija i izmjene i dopune zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, izmjene Zakona o radu, izmjene i dopune zakona o državnim službenicima i namještenicima i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Đukanović je, obrazlažući odluku, naveo da je Poslovnikom Skupštine propisano da se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, "na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine".

"Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sjednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum", naveo je Đukanović.

Ukazao je i na "otvoreno pravno pitanje" konstatovanja prestanka mandata poslaniku GP URA Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na, kako navodi, većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije, "kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta".

U parlamentu je krajem decembra sjednica održana bez prisustva opozicije, a kvorum je utvrđen tako što se poslanica Maja Vukićević (DF), koja je bila u izolaciji, uključila onlajn. Iz vlasti kažu da je kvorum legitiman, jer su usvojene izmjene Poslovnika kojim je omogućeno elektronsko učešće u radu parlamenta. Podsjećaju i da su se na taj način održavale sjednice koje je prethodna vlast održavala u periodu od marta do juna, sa svega 20 poslanika u sali, dok su se ostali uključivali onlajn.

Na zahtjev Vlade i 41 poslanika vlasti, o ovim zakonima će se ponovo glasati na vanrednoj sjednici Skupštine 20. januara.

Bonus video: