Koprivica: DIK se nije bavila utvrđivanjem kvoruma na sjednici na kojoj je bilo svega 12 poslanika

Demokrate su prikazale snimke sa ranije sjednice kojom je predsjedavao Ivan Brajović, kada je bez problema Državna izborna komisija (DIK) dostavila izvještaj o popuni poslaničkog mjesta

42211 pregleda 286 reakcija 57 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je kazao na današnjoj pres konferenciji da je sjednica 28. decembra čije odluke spori Demokratska partija socijalista (DPS) bila regularna, jer je kvorum regularno utvrđen.

Demokrate su prikazale snimke sa ranije sjednice kojom je predsjedavao Ivan Brajović, kada je bez problema Državna izborna komisija (DIK) dostavila izvještaj o popuni poslaničkog mjesta.

Tada je podnijeta i konstatovana ostavka Nikole Divanovića.

"Ta sjednica počela je bez kvoruma i bilo je svega 12 poslanika", kazao je Koprivica.

Tada, kako je kazao, DIK nije prebrojavala poslanike niti se bavila utvrđivanjem kvoruma, što joj nije ni posao, kao što je činila na sjednici 28. decembra.

“Nije posao DIK-a da utvrđuje kvorum. Da jeste, kako su ovi isti ljudi iz DIK-a prihvatili da razmatraju akt Skupštine, u vezi popune upražnjenog poslaničkog mjesta, sa sjednice na čijem početku nije ni utvrđen kvorum niti ga je bilo, a tada nije ni bio Poslovnikom uveden institut sjednice na daljinu”, kazao je Koprivica.

Članovi DIK-a prethodnog saziva su, kako je rekao, bili instrumentalizovani u partijske svrhe i zloupotrijebili su službeni položaj.

Koprivica je rekao da su se stvorili uslovi za dopunu krivične prijave zbog djelovanja DIK-a i da će to u najskorije vrijeme biti procesuirano.

Koprivica je rekao da je djelovanjem Državne izborne komisije krajem decembra prošle godine ispoljeno i kriminalno i protivustavno postupanje, čime su se stekli novi osnovi i za dopunu krivične prijave protiv članova DIK-a “koji su atakovali i na Ustav, zakon i izbornu volju građana od 30. avgusta”.

“Iz mora opstrukcije koja je primijećena u djelovanju ove ekstremne i radikalne opozicije, proizilaze i jasni dokazi o tome da je po srijedi bilo protivustavno, kriminalno i protivzakonito djelovanje članova DIK-a sa ciljem da blokiraju rad državnih institucija i da obesmisle izbornu volju građana”, istakao je Koprivica.

On je kazao da taj pokušaj opstrukcije nije prošao.

Poslanik demokrata je kazao da je sjednica od 28.decembra bila regularna i da je započela utvrđivanjem kvoruma prozivkom u skladu sa članom 90 stav 4.

“Znate da se kvorum može utvđivati na dva načina. Jedno je ubacivanjem kartice u poslanički pult i o tome sad pričaju DPS-ovci, a sa druge strane postoji drugi način utvrđivanja kvoruma putem prozivke. Prozivka je na zahtjev 10 poslanika, što je traženo i po Poslovniku, učinjena na zahtjev 10 poslanika iz poslaničkog kluba “Mir je naša nacija”, tako da je kvorum regularno utvrđen u skladu sa Poslovniko” mobjasnio je Koprivica.

Istakao je da je bio ostvaren kvorum za početak sjednice, jer je bilo 40 poslanika u skupštinskoj plenarnoj sali i jedan putem tehnologije u skladu sa članom 222 a Poslovnika Skupštine”.

On je kazao da kad se održavala sjednica koju je Brajović otvorio, nije ni bilo poslovničke mogućnosti da se glasa onlajn i nije bio uveden institut sjednice na daljinu, što je sve slučaj u vezi sa sjednicom od 28.decembra.

“Poslovnikom je uveden institut sjednice na daljinu i na taj način su data sva prava i onim poslanicima kojima je usled primjene mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, ograničena sloboda kretanja...”.

On je kazao da nema informaciju da je neko od poslanika u izolaciji, u susret sjednici Skupštine koja je zakazana za 20.januar, kada će se ponovo glasati o zakonima koje je vratio predsjednik države Milo Đukanović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je raspodjela mjesta po dubini u stvari partijsko zapošljavanje, Koprivica je rekao da će s e poštovati sva pravila pravnog sistema i svi će imati pravo da se prijave na konkurs i da najbolji budu izabrani.

“Doći će do deblokade institucija. Pa i slučaj kriminalnog i protivustavnog postupanja DIK-a pokazuje da je neophodno izvršiti dubinske reforme kad je u pitanju javni sektor, jer su ogromne naslage kriminalnog ponašanja koje je ostavila prethodna vlast i sa tim se treba institucionalno, pravnim putem obračunati”, kazao je on.

Bonus video: