Bojanić: Istraživanje nafte sudbonosno da CG izađe iz krize, neće biti novih mHE

On je rekao da se potencijalna nalazišta nafte i gasa u crnogorskom podmorju procjenjuju na milijarde

30387 pregleda 192 reakcija 55 komentar(a)
Bojanić, Foto: Skupština Crne Gore
Bojanić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 29.03.2021. 19:49h

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je danas u Skupštini Crne Gore da je istraživanje nafte u crnogorskom podmorju, dobar projekat, a da je to pitanje sudbonosno za Crnu Goru da izađe iz ekonomske krize.

On je istakao da su svi ugovori, koji se tiču bušenja nafte, a potiču od stare vlasti javni i da su to dobri ugovori i nema problema da to kaže.

On je odgovarajući na pitanje poslanika Albanske koalicije Fatmira Đeke kazao da je bivša vlast uradila dobar posao što se toga tiče.

On je rekao da se potencijalna nalazišta nafte i gasa u crnogorskom podmorju procjenjuju na milijarde.

Bojanić je kazao da je ovo istražno bušenje, a da će to trajati četiri do šest mjeseci.

Đeka je kazao da postoji bojazan kakve će biti posljedice bušenja i zapitao se da li je povodom toga konsultovana Evropska unija (EU).

Bojanić je rekao da je kompanija Eni iz Italije, odnosno iz EU, pa je sasvim jasno da poštuju standarde.

Bojanić je rekao da novih malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori neće biti, a da je za postojeće procedura u toku, odnosno kako je pojasnio, svaka pojedinačna mHE je priča za sebe.

"Negdje smo pokrenuli proceduru raskida ugovora, negdje su to učinili sami investitori", kazao je Bojanić.

On je poručio da će raskinuti sve ugovore, a gdje je to moguće bez štete po državu.

Bojanić kazao je da smatra da je privatizacija kompanije "Pomorski saobraćaj", koja održava trajektnu vezu između Kamenara i Lepetana, najblaže rečeno loša, a da će vrijeme pokazati šta je stajalo iza toga, da se to preduzeće koje ima monopol proda privatniku.

On je to kazao, odgovarajući na pitanje poslanice Socijalističke narodne partije (SNP) Danijele Đurović, koja je kazala da je preduzeće, koje je zlatna koka, prodato braći Ban, koji su u kumovskoj vezi sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu je rekao da se nada da će bušenje u podmorju kod Ulcinja pokazati da nema dovoljno nafte i da navijaju za to.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar je rekao da su protiv istraživanja u crnogorskom podmorju i da je potrebno više znati o tom projektu.

On je naglasio da je najpoštenije da se na referendumu odluči o tom pitanju, da se na sto stave sva pitanja i da građani treba da daju konačni sud.

Bojanić je poručio da će dati na uvid sva dokumenta i da nema potrebe ništa da se krije.

On nije isključio da će o eksploataciji nafte i gasa biti odlučeno na referendumu.

"Takav rizik je pretežak da ga jedan politički subjekat preuzme na svoja pleća. Zbog toga treba organizovati referendum", kazao je Konatar.

Bonus video: