Sastanak Parlamentarnog odbora EU i POSP: Teme vladavina prava i kovid kriza

Sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore

2987 pregleda 0 komentar(a)
Odbor se sastaje dva puta godišnje: Bilčik, Foto: Luka Zekovic
Odbor se sastaje dva puta godišnje: Bilčik, Foto: Luka Zekovic

Napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava, uključujući slobodu medija, reformu pravosuđa i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, biće teme današnjeg sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

POSP će, kako je najavljeno iz Skupštine, biti održan u virtuelnom formatu, a sastankom kopredsjedava predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta u POSP-u Vladimir Bilčik.

Iz Skupštine je saopšteno da će na sastanku biti riječi o stanju pristupnih pregovora i odnosa između EU i Crne Gore, uključujući situaciju u vezi sa kovidom-19 i njegovim posljedicama.

„Sastanak će, takođe, biti prilika da sagovornici razmijene mišljenja i o napretku u oblasti vladavine prava, uključujući slobodu medija, reformu pravosuđa i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navodi se u saopštenju.

POSP je obrazovan u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Odbor, koji čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, sastaje se dva puta godišnje.

POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na 19. sastanku POSP-a učestvovaće, između ostalih, i glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić i ambasadorka Portugalije u Crnoj Gori Marija Viržinija Mendes da Silva Pina, u ime portugalskog predsjedavanja Savjetu EU.

Crna Gora pregovara sa EU već devet godina.

Savjet EU dogovorio je 11. maja primjenu revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom, nakon što su obje zemlje kandidati izrazile spremnost da je prihvate.

Primjena nove metodologije trebalo bi da bude razmatrana na međuvladinoj konferenciji koja se očekuje krajem juna.

U dokumentu pod nazivom Primjena revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom navode se ključni elementi za poboljšanje procesa.

To su bolji fokus na temeljne reforme, jače političko upravljanje, povećana dinamičnost i predvidljivost procesa, zasnovana na objektivnim kriterijumima i rigoroznim pozitivnim i negativnim uslovljavanjima.

“Ovi elementi trebalo bi da budu predstavljeni na sljedećem sastanku Međuvladine pristupne konferencije sa svakom od zemalja kandidata na ministarskom nivou”, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta.

B. Ma.

Bonus video: