Radulović: Diplomate imaju posebnu odgovornost u jačanju povjerenja

"U vrijeme kada je tehnologija dostigla visok nivo razvoja, sa globalnom medijskom pokrivenošću, važno je razumjeti geopolitičke trendove i politiku“, kazao je Radulović

3721 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Mfa.gov.me
Foto: Mfa.gov.me

Diplomate imaju posebnu odgovornost u jačanju povjerenja i dijaloga, i dužnost da rade na uspostavljanju novog mehanizma komunikacije među državama i narodima, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učesnicima Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“.

Radulović je kazao da je važno da učesnici imaju globalne perspektive i predavače koji će im pomoći da znanjem i analizama doprinose izgradnji dijaloga, jačanju veza između zemalja i drugih subjekata međunarodnih odnosa.

"Učesnici će biti u prilici da kroz predavanja 50 istaknutih teoretičara i praktičara i više od 20 interaktivnih sesija sagledaju i bolje razumiju pitanja savremenih međunarodnih odnosa“, kazao je Radulović.

On je ocijenio da je diplomatija postala "višeslojna, intenzivna i nepredvidiva" zbog povećanog broja onih koji učestvuju u njoj, kao i komunikacionih modela i složenosti ciljeva.

"U vrijeme kada je tehnologija dostigla visok nivo razvoja, sa globalnom medijskom pokrivenošću, važno je razumjeti geopolitičke trendove i politiku“, kazao je Radulović.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Radulović sa učesnicima podijelio svoje lično iskustvo iz Ljetnje škole i poručio da mu je zadovoljstvo što je u poziciji da osnaži novu generaciju diplomata da ostanu povezani i oblikuju budućnost.

Navodi se da se učesnicima obratio i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoan, koji je naglasio značaj i ulogu Alijanse u odgovoru na brojne izazove.

"Kao što NATO može računati na Crnu Goru, tako i Crna Gora može računati na NATO. Na samitu NATO-a saglasili smo se sa ambicioznom agendom kako bismo osigurali da naša jaka Alijansa ostane sposobna za aktuelne i buduće izazove", kazao je Džoan.

Bonus video: