Bogdanović: Nezakonito prepisivanje Cetinjskog manastira na SPC je opasna provokacija Vlade

"Da li je ovo nastavak pomirenja u koje nas uvodi Krivokapić sa ekspertima, a koje umalo petog septembra nije rezultiralo sukobom nezapamćenih razmjera"

11811 pregleda 74 reakcija 67 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: DPS
Aleksandar Bogdanović, Foto: DPS

Generalni sekretar Demokratske patije socijalista (DPS) Aleksandra Bogdanovića saopštio je da je Cetinjski katastar "u tajnosti i nezakonito proteklih dana prepisao prava svojine nad Cetinjskim manastirom na Srpsku pravoslavnu crkvu".

Na taj način, kako je naveo Vlada je, ""transparentno" kao i sve do sad, još jednom uradila sve kako bi isprovocirala i građane Cetinja i veliki dio građana Crne Gore".

"S obzirom na to da premijer živi u uvjerenju kako vodi "najtransparentniju vladu", želimo ga upitati zašto je prepis imovine koja je bila vlasništvo svih građana Cetinja, a koju su vjekovima upravo gradili oni, obavljen tajno i ko je on da Cetinjankama i Cetinjanima otima imovinu? Da li je ovo to bavljenje ekonomijom, o kojem pogubljeni premijer očajnički govori kad god njegovi katastrofalni potezi izazovu reakcije građana? Da li je ovo nastavak pomirenja u koje nas uvodi Krivokapić sa ekspertima, a koje umalo petog septembra nije rezultiralo sukobom nezapamćenih razmjera", naveo je Bogdanović.

On je pitao i "da li je ovo najava nastavka policijskog terora nad građanima Cetinja i Crne Gore?"

"Demokratska partija socijalista podnijeće krivične prijave protiv odgovornih za krađu imovine i malverzacije koje su učinjene tokom ovog postupka. Odgovaraće vršilac dužnosti za ovo što je uradio, pa neka u postupku kaže ko mu je i iz kakvih namjera naredio da učini to što je učinio".

Bogdanović je ocijenio da je "ovo samo posljednji u nizu poteza kojim se ova Vlada direktno suprotstavila Cetinju i njegovim građanima".

"Ako Krivokapićevim saradnicima i dijelu vladajuće većine do danas nije jasno da je on izgubljeni slučaj, iracionalan čovjek koji je duboko i nepovratno zagazio u opasni vjerski fundamentalizam - vjerujemo da danas više ni oni nemaju dilemu o tome", zaključuje se u saopštenju Bogdanovića.

V.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić, saopštio je Televiziji Vijesti, da je Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske.

Đurišić je kazao da je Uprava, odnosno njena Područna jedinica Cetinje, tako samo ispravila grešku, na osnovu Rješenja iz 1996. godine, po kome su objekti i imovina Cetinjskog manastira bili svojina tog manastira a u kompjutersku bazu je, kako kaže, umjesto svojina, unesen pojam korišćenje.

Bonus video: