Evropa sad: Đukanović nije patriota, ovo treba da bude jasno svim građanima

"Đukanović na hladnokrvan način podržao šeme koje imaju za cilj utaju poreza i prikrivanje nelegalno stečene imovine", saopšteno iz pokreta Evropa sad

9345 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad optužio je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da "nije patriota" i da to "treba da bude jasno svim građanima Crne Gore".

Komentarišući intvervju Đukanovića na Radiju Slobodna Evropa, iz Pokreta su naveli da je predsjednik države "na prilično šokantan način iznio svoju tezu da je Crna Gora država iz koje samo treba da se izvlači vrijednost, a ne stvara i na hladnokrvan način podržao šeme koje za cilj imaju utaju poreza i prikrivanje nelegalno stečene imovine".

"Đukanović, ostali razbojnici DPS-a i njihovi strateški partneri su svojim djelovanjem u prethodnih 30 godina pokazali afinitet prema jednom ovakvom organizovanom pustošenju crnogorske ekonomije i njenih resursa, što je za posljedicu imalo stvaranje efekta "spržene zemlje". Tako je u Crnoj Gori decenijama uništavan sistem vrijednosti sa ciljem srozavanja društvenog standarda ne bi li se na taj način legitimisala pljačka, decenijama je stvaran izopačen sistem koji je nagrađivao kriminalce, a kažnjavao poštene ljude, decenijama je dijeljeno jedno složno i prijateljski nastrojeno društvo kako bi se od građana stvarali podanici. I svaki put kad se javi građanska svijest da se ovom pustošenju stane na put, kao što se ona npr. javila u slučaju Vektra Boke i Vektre Jakić, Olega Deripaske, Željezare Nikšić, Amana i Adriatic Properties-a, Telekoma i mnogih drugih, ofšor Đukanović je prvi koji skače u odbranu pljačke i prijeti izvjesnim milionskim odštetama koje će građani morati da plate u sudskim ili arbitražnim postupcima", navodi se u saopštenju.

Dodaju da Đukanović "propagira pretpostavku nevinosti u slučajevima hapšenja njegovih najbližih saradnika" i da poziva "na suzdržanost u javnim osudama do okončanja postupaka".

"Čime pokazuje da jedan aršin važi za crnogorske građane, a drugi aršin za njihove pljačkaše. Pred građanima je izbor. S jedne strane je sistem u kom su se patriotama samoproglasili oni koji mrze svoj narod, koji kradu njihove resurse i koji ne propuštaju priliku da slobodne, obrazovane i poštene ljude žigosaju kao izdajnike. S druge strane je sistem gdje je patriota onaj koji štiti svoje resurse, plaća porez svojoj državi i održava skladne odnose sa svojim komšijama. A pred Predsjednikom, kojeg već 30 godina imunitet štiti od statusa građanina, su dokazi o nepočinstvu, a konačno i pravosudni organi", zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

15. Septembar 2022.

Đukanović: Država je uvijek jača od bilo kog kriminala

Bonus video: