PCM: Dugotrajna marginalizacija nacionalnih crnogorskih Muslimana, svjesni smo da postajemo građani drugog reda

"Rukovodstvo partije donIjelo je odluku o samostalnom nastupu, jer nije došlo do dogovora sa proevropskim blokom o zajedničkom listi, te da bi konačno dugoočekivana partija postala prepoznatljiva na političkoj sceni Crne Gore kao ona koja će izvorno predstavljati crnogorske Muslimane i sve ostale građane Crne Gore koji dijele građanske vrijednosti"

4093 pregleda 2 komentar(a)
PCM, Foto: PCM
PCM, Foto: PCM

Partija crnogorskih Muslimana (PCM) saopštila je da je danas predala izborne liste kao manjinska partija za učestvovanje na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 23. oktobar u Podgorici i Bijelom Polju.

"Rukovodstvo partije donIjelo je odluku o samostalnom nastupu, jer nije došlo do dogovora sa proevropskim blokom o zajedničkom listi, te da bi konačno dugoočekivana partija postala prepoznatljiva na političkoj sceni Crne Gore kao ona koja će izvorno predstavljati crnogorske Muslimane i sve ostale građane Crne Gore koji dijele građanske vrijednosti", ističe se u saopštenju PCM koje potpisuje Hazbija Skenderović, predsjednik.

U saopštenju se dodaje da su crnogorski Muslimani do sada uglavnom bili aktivni u građanskim partijama i preko njih pokušavali da ostvare svoja prava.

"Ipak, u svijetlu proteklih višedecenijskih događanja, prisutnom dugotrajnim marginalizacijom nacionalnih crnogorskih Muslimana, te svjesni da postajemo polako građani drugog reda, bez obzira na opštepoznatu lojalnost Crnoj Gori i izraženom patriotizmu pripadnika ove manjinske populacije, smatramo da svoju ravnopravnost i doprinos demokratskom napretku crnogorskog društva možemo dati samo kroz nacionalnu partiju. U proteklom trodecenijskom periodu bili smo zastupljeni u političkom i javnom životu Crne Gore sa jednim ministarskim i poslaničkim mjestom, pa se pitamo da li to znači da su pripadnici ovog naroda neobrazovani ili svima odgovara utapanje u građanske partije koje ih koriste kao glasačku mašineriju i ništa više od toga", piše u saopštenju PCM.

Oni su naveli da će "nastojati da nadomjeste nedostatak adekvatnog predstavljanja Muslimana Crne Gore koji su marginalizovani i degradirani u ostvarivanju esencijalnih i Ustavom zagarantovanih prava".

"Ključna karakteristika crnogorskih, podgoričkih i bjelopoljskih Muslimana satkana je u građanskoj noti koja nas vjekovima krasi, noti suživota i razumijevanja za druge, te ostvarivanja ravnopravnosti i skladnog života različitih naroda. Vjerujemo da će građani prepoznati našu ambiciju da sačuvamo crnogorske Muslimane od asimilacije, te da smo spremni da budemo aktivni učesnici društvnog i političkog života. Uradićemo sve da svojim aktivnostima doprinesemo kvalitetnijem i boljem životu svakog građanina Crne Gore bez obzira na nacionalnu pripadnost koji voli i poštuje našu jedinu državu Crnu Goru i njen evropski put. Naša lista sastavljena od ljudi čistih biografija iz svih slojeva društva i spremni smo da ponesemo teret odgovornosti i da budemo nova snaga Podgorice , Bijelog Polja i Crne Gore", poručili su iz PCM.

Bonus video: