Otvaraju se vrata za novu vlast u Podgorici

Ustavni sud juče odbio pet izbornih žalbi Svetosavske liste, o preostalim naredne sedmice

24558 pregleda 12 komentar(a)
Odbili još četiri žalbe u vezi sa izborima u ostalim opštinama: Sa jučerašnje sjednice, Foto: BORIS PEJOVIC
Odbili još četiri žalbe u vezi sa izborima u ostalim opštinama: Sa jučerašnje sjednice, Foto: BORIS PEJOVIC

Naredne sedmice stvoriće se uslovi za proglašenje rezultata izbora i tranziciju vlasti u Glavnom gradu, nakon što se Ustavni sud izjasni o preostalim žalbama.

Na prvoj sjednici u novom sastavu, Ustavni sud je juče odbio pet ustavnih žalbi Svetosavske srpske liste, koje su se odnosile na izbore u Podgorici. Prema informacijama “Vijesti” sud treba da razmotri još dvije žalbe u vezi sa izborima u Podgorici da bi počeo proces konstituisanja nove vlasti u Glavnom gradu.

”Vijesti” nezvanično saznaju da Ustavni sud Državnoj izbornoj komisiji još nije tražio dokumentaciju za preostale žalbe. Kada Ustavni sud od DIK-a zatraži spise predmeta, DIK treba da im dostavi u roku od 24 sata. Nakon toga, Ustavni sud ima rok za odlučivanje od 48 sati.

Konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici, Plavu i Pljevljima još nijesu proglašeni zbog izbornih žalbi koje su podnijete protiv rješenja Državne izborne komisije, a o kojima Ustavni sud nije mogao da se izjasni jer nije imao kvorum za rad.

Ustavni sud odblokiran je 27. februara izborom Snežane Armenko, Dragane Đuranović i Momirke Tešić za sutkinje tog suda. Četvrti kandidat Faruk Resulbegović nije izabran za sudiju Ustavnog suda jer su tokom glasanja bili uzdržani poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS). Skupština će se o njemu izjasniti najranije krajem marta. Da bi bio izabran u drugom krugu glasanja biće potrebna tropetinska podrška, odnosno glasovi 49 poslanika.

Pred Ustavnim sudom je, prema zvaničnim informacijama “Vijesti” iz te institucije, ukupno 27 žalbi na izborni proces. Sud je, kako je saopšteno iz ove institucije, juče odbio još četiri žalbe u vezi sa izborima u ostalim opštinama.

Predsjednik Odbora Prave Crne Gore Stefan Vešović ocijenio je da su se stekli formalni uslovi za promjenu vlasti u Glavnom gradu.

”Ovim putem želimo da pozdravimo odluke Ustavnog suda kojima se odbijaju žalbe povodom izbora u Podgorici i pozivamo OIK da u što hitnijem roku zakaže sjednicu na kojoj bi se potvrdili rezultati izbora i konačno na bazi volje građana Podgorice formirala nova gradska uprava”, kazao je Vešović.

Dodao je i da je “došao kraj svim opstrukcijama i produžavanju političkog života Ivana Vukovića na poziciji kvazi-gradonačelnika.”

”Prava Crna Gora će kao dio buduće vlasti u Podgorici dati puni doprinos u otkrivanju i procesuiranju svih nezakonitih radnji i aktivnosti realizovanih za vrijeme bivše vlasti, ali ćemo takođe svoje djelovanje usmjeriti na razvoj grada i na rješavanje problema građana Podgorice”, zaključuje Vešović u saopštenju.

Na izborima u Podgorici DPS je izgubio vlast nakon 24 godine. Lista “Svi za naš grad”, koju je predvodila ta partija, osvojila je 24 mandata, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 11, koalicija okupljena oko Demokrata šest i GP URA četiri.

Novu vlast činiće Evropa sad, koalicije koju predvode DF i Demokrate i GP URA.

DPS je na vlasti u Podgorici i četiri i po mjeseca nakon poraza, jer šef Izborne komisije (IK) Glavnog grada iz te stranke Veselin Vukčević, ne dozvoljava da to tijelo proglasi konačne rezultate izbora dok se Ustavni sud ne izjasni o žalbama.

Neke opštine proglasile su konačne rezultate uprkos žalbama.

SDP traži ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora

Socijaldemokratska partija (SDP) predala je juče Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Poslanica SDP-a i kandidatkinja za predsjednicu države Draginja Vuksanović Stanković kazala je, na konferenciji za novinare, da je ta partija i prilikom prihvatanja “iz Beograda izdiktiranog Temeljnog ugovora”, upozoravala na formalne i suštinske probleme koje je taj ugovor imao sa pravom i pravdom.

”Očigledno da je smijenjenoj Vladi bilo važnije da ugodi SPC i da joj da i ono što joj ne pripada, nego da se zemlja okrene evropskim integracijama i rješavanju nagomilanih socijalnih, ekonomskih i političkih problema”, rekla je Vuksanović Stanković, prenijela je Mina.

Ona je kazala da se sada, kada je Ustavni sud ponovo u funkciji, otvara mogućnost vođenja legalnog postupka za obaranje, kako je navela, neustavnog ugovora koji je potpisala Vlada.

Kako je navela, u izradi inicijative koristili su brojna kritička mišljenja i argumentaciju iznijetu od eminentnih institucija, nevladinih organizacija i pravnih stručnjaka, koji su uoči potpisivanja snažno zastupali stav da je ugovor neustavan i nezakonit.

”Na osnovu prezentovanih činjenica i svega što smo jasno naznačili u inicijativi jasno je: Temeljni ugovor sa SPC je u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama”, istakla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, i u preambuli, i u više od polovine članova ugovora radi se o neusklađenosti sa pravnim sistemom, što je, kako je navela, sasvim dovoljno da se taj ugovor poništi.

Ona je kazala da u članu dva Vlada, jemčeći SPC javnopravna ovlašćenja, ponovo krši Ustav na dva načina, preuzima nadležnosti koje pripadaju Skupštini, jer Ustav kaže da se javnopravna ovlašćenja prenose zakonom.

Bonus video: