PES: Milatović dobio brojne čestitke svjetskih i evropskih lidera i zvaničnika

Jedan od lidera Pokreta Evropa sad pobijedio na predsjedničkim izborima u nedjelju

10870 pregleda 18 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović dobio je čestitke od brojnih svjetskih i evropskih visokih zvaničnika, partijskih lidera, predstavnika međunarodnih institucija i intelektualaca, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

Navode da je, među prvima, čestitke uputio visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj. “Radujem se zajedničkom radu na napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, u skladu sa željom ogromne većine građana Crne Gore”, naveo je on.

Američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je da se raduje udruženom radu na zajedničkim prioritetima kakav su evroatlantske integracije.

Uslijedile su, dodaju, poruke predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela i komesara za proširenje EU Olivera Varheljija, koji su izrazili spremnost da sa Milatovićem sarađuju na ubrzavanju pregovaračkog procesa i bitnih reformi.

"Predsjednici država članica Evropske unije, Aleksander Fan Der Bellen (Austrija), Alar Karis (Estonije), Katalin Novak (Mađarska), Nataša Pirc Musar (Slovenija), Zoran Milanović (Hrvatska), kao i predsjednici Republike Srbije i Republike Albanije takođe su Milatoviću čestitali izbor za predsjednika Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Iz PES-a ističu i da su ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Japana, Italije, Švajcarske i Češke, pored čestitki, navele da ih raduje nastavak saradnje sa Crnom Gorom.

Misija OEBS-a, Evropska demokratska partija, više poslanika Evropskog parlamenta (EP) i njemačka fondacija Konrad Adenauer takođe su uputili čestitke Milatoviću, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: