Albanski forum: Bezrezervno ćemo raditi na interesu svih građana, dali smo besu, a kršenje bese je nezamislivo

Iz Albanskog foruma objašnjavaju da je besa postulat najuzvišenijeg moralnog i etičkog koda, neumoljivi regulator međuljudskih odnosa, imperativ koji nema alternativu

6199 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Albanska Alternativa
Foto: Albanska Alternativa

Albanska alternativa, najsnažniji politički subjekt albanskog naroda u Crnoj Gori, oko sebe je okupila partnere i okosnica je političkog saveza Albanski forum, koji, pored zaštite i promocije nacionalnog identiteta Albanaca u našoj državi, u srž svoje političke doktrine postavlja interes države Crne Gore.

Iz ovog saveza poručuju da je Albanski forum dao besu da će, kao aktivni činilac buduće izvršne vlasti, nastaviti da radi u interesu albanske nacionalne zajednice i države Crne Gore.

"Da će bezrezervno raditi i u interesu svih građana države Crne Gore, ne samo Albanaca. Jer, evropska perspektiva Crne Gore i njen ekonomski prosperitet moraju biti najmanji zajednički imenitelj za sve nosioce dobronamjernih političkih ideja. Ni građanima ni samoj državi Crnoj Gori nikako nije u interesu da još jednom budu žrtve ispraznih predizbornih obećanja svih onih koji su imali cijelu vječnost i sve mogućnosti da takva obećanja ispune u prethodnom periodu, kao ni onih koji državu i lažni patriotizam vide kao svoju busiju iz koje će, još jednom, pokušati da upecaju neki sitni, partikularni interes", piše u saopštenju.

Iz Albanskog foruma objašnjavaju da je besa postulat najuzvišenijeg moralnog i etičkog koda, neumoljivi regulator međuljudskih odnosa, imperativ koji nema alternativu.

"A, kada vam besa, taj drevni terminus technicus albanskog običajnog prava, dođe od Albanske alternative i njenih političkih partnera, svjesni ste da se svaka riječ koja se izgovori u kampanji može smatrati istinskim obavezivanjem ovog političkog saveza koje je duboko ukorijenjeno u filozofskoj i političkoj srži albanskog nacionalnog habitusa. Besa predstavlja moralni testament Albanca, riječ jača od kamena, čije je kršenje prosto nezamislivo, i kao takva duboko je utkana u albanski nacionalni genetski arhetip od prvih dana, od usmenog predanja preko prvih pisanih spomenika", kazali su iz ovog saveza dodajući da je poštovanje bese nasljeđe koje se prenosilo s koljena na koljeno, a koje je opstalo do današnjih dana.

Navode da su, kada je tokom pandemije koronavirusa početkom marta 2020. godine najviše inficiranih bilo u Tuzima, donijeli tešku odluku da se cijela opština izoluje, a nosilac liste Nik Đeljošaj dao besu da će građani učiniti sve da se virus ne proširi.

"... i na taj način djelima pokazati da besa podrazumijeva još i disciplinu, toleranciju i empatiju prema bližnjem. Nekoliko sedmica dobrovoljne samoizolacije građana Tuzi su jedan od pokazatelja snage koju besa ima kod Albanaca, požrtvovanosti i posvećenosti u odbrani ideala koji su povezani s opštim, kolektivnim, a ne pojedinačnim dobrom".

Ističu da je Albanski forum postao brend za koji se vežu epiteti pobjeda i uspjeha u rukovođenju.

"Sinonim smo lojalnog i principijelnog partnera, iznad svega koalicija koju nose ljudi sa sjajnom ljudskom i političkom reputacijom, a čija je poruka: zajedništvo i razvoj! Albanski forum je sada toliko prepoznatljiv, da su čak i politički marginalci, koji nesuvislo pomušavaju da se predstave kao naša konkurencija, počeli da kopiraju i plagiraju naše poruke i slogane, što samo dokazuje ispravnost i snagu našeg djelovanja. Zaboravili su samo da iza naših slogana, iza naših ideja stoje Ljudi, a besu koju smo mi dali mogu dati samo – Ljudi", poručili su oni.

Podsjećaju na zdravicu vojvode Maša Đurovića, kojom poručuje svom kralju, Nikoli I, da ga Bog sačuva od, između ostalog, i „bese arbanaške“, svjesno mu dajući do znanja da je kod Arbanasa besa – najskuplja riječ.

"Besa, ili kult date riječi, veže se i za biblijski motiv: „U početku bješe riječ!“. Besa je postojala i prije pojave pisma, i prije ugovora i sporazuma, imanentna je Čovjeku i njegovim viteškim vrlinama. Stoga se Albanski forum, dajući besu, obavezuje da svako svoje obećanje, svako svoje političko strijemljenje podredi dobrobiti svih građana Crne Gore, idejama prozapadne, evropske orijentacije i dobrosusjedskih odnosa, iznad svega – ekonomskom oporavku i blagostanju".

Apelovali su na sve pojedince koji će učestvovati u izbornom procesu 11. juna da se zapitaju kojim putem žele da se država kreće u budućnosti, u kakvom okruženju želi da se razvijaju budući naraštaji...

"Da li želim dati svoje povjerenje ljudima kojima besa, data riječ, nalaže da sva svoja obećanja ispune? Ne morate pripadati albanskom nacionalnom korpusu da biste prepoznali da je Albanski forum jedan od rijetkih političkih subjekata u Crnoj Gori koji od početka vodi dosljednu politiku u interesu države i svih građana koji žive u Crnoj Gori i koji, pored izvanrednih uspjeha koje je postigao, nikada nikoga nije prevario! 11. juna budite mudri i glasajte po svojoj savjesti, bez predrasuda i bez ograničenja nacionalnim odrednicama. Mi smo dali besu, a besu ćemo i održati! Besu za evropski razvoj", zaključili su.

Bonus video: