Dajković: Novi zakon o legalizaciji ne smije biti usvojen ako nam je stalo do mira u Crnoj Gori

"Da je situacija alarmantna, govori činjenica da će, ukoliko pomenuti zakon bude usvojen, svi vlasnici nelegalnih objekata morati da uđu u proces legalizacije u roku od šest mjeseci, a ako to ne urade zbog komplikovanih procedura i užasno visokih troškova, njihove kuće će po automatizmu biti srušene"

9189 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Dajković, Foto: Slobodna Crna Gora
Dajković, Foto: Slobodna Crna Gora

Predsjednik Slobodne Crne Gore i odbornik u Skupštini Glavnog grada Vladislav Dajković saopštio je da novi zakon o legalizaciji ne smije biti usvojen ako nam je stalo do mira u Crnoj Gori.

"Čini mi se da malo ko u Crnoj Gori razumije opasnost koja se krije iza novog zakona o legalizaciji. Taj predlog zakona, o kome danima govorim, može dovesti do desetina hiljada naloga za rušenja kuća širom Podgorice, pa i Crne Gore", istakao je Dajković u saopštenju.

On je dodao da najveći problem leži u tome što građani još uvijek ne znaju o čemu se radi, niti su informisani, niti su pročitali nacrt zakona o legalizaciji.

"Da je situacija alarmantna, govori činjenica da će, ukoliko pomenuti zakon bude usvojen, svi vlasnici nelegalnih objekata morati da uđu u proces legalizacije u roku od šest mjeseci, a ako to ne urade zbog komplikovanih procedura i užasno visokih troškova, njihove kuće će po automatizmu biti srušene", poručio je Dajković.

On je kazao da je s druge strane, iznenađen da je taj nacrt zakona napravljen od strane Građanskog pokreta URA koji je do sada prema Dajkovićevim riječima imala senzibiliteta prema ranjivim kategorijama.

"Naročito čudi to što predlog zakona koji podrazumijeva rušenje kuća dolazi u momentu dok premijer Abazović u predizbornoj kampanji obećava stanove po povlašćenim uslovima. Smatram da ako Vlada već nema osjećaja za skoro dvije stotine hiljada građana koji su direktno ili indirektno pogođeni ovim zakonom - mediji, partije, ali i NVO moraju što hitnije podići svijest o ovom itekako važnom, pa možda i krucijalnom socio-ekonomskom problemu koji može ugroziti mir u Crnoj Gori ako se institucije drznu da ruše kuće ljudima kojima je to osnovno mjesto stanovanja", kazao je Dajković.

Bonus video: