Zenović: Budva mora posjedovati sopstveni Master plan

Do sada su se u Budvi upravljanje i vodjenje politike svodilo na nestrateške, stihijske i ad hoc aktivnosti koje nisu bile vođene održivim planiranjem, već kratkoročnim ciljevima i interesima, rekao je nosilac liste Demokrata

4158 pregleda 46 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Nosilac izborne liste Demokratske Crne Gore pod nazivom "Ojačaj, Obnovi, Oživi - Budva odlučuje! - Đorđe Zenović", Đorđe Zenović poručio je da Budva mora posjedovati sopdtveni madter plan, jer do sada su se upravljanje i vođenje politike svodilo na nestrateške, stihijske i ad hoc aktivnosti.

“Zakon o regionalnom razvoju je usvojen 2011. godine i nekoliko puta se dopunjavao, zaključno sa 2019. godinom. Problem sa tim zakonom tiče se roka na koji su usvaja Strateški plan opštine i iznosi sedam godina. Budva mora posjedovati sopstveni Master plan nevezano za pomenuti zakon, koji će važiti najmanje 15 godina i koji će u sebi sadržati strateške planove razvoja pojedinih sektora i oblasti, a prije svih razvoja turizma; upravljanja mirujućim, kolskim i pješačkim saobraćajem; upravljanja opštinskom imovinom; upravljanja otpadom; upravljanja socijalnom stambenom politikom; strategiju zaštite prirodnih cijelina i spomenika kulture; strategiju razvoja kulture; strategiju razvoja obrazovanja, sporta i omladine, itd”, naglasio je Zenović.

Ističe da su se do sada se u Budvi upravljanje i vodjenje politike svodilo na nestrateške, stihijske i ad hoc aktivnosti koje nisu bile vođene održivim planiranjem, već kratkoročnim ciljevima i interesima.

“Zato i ne pamtimo kada je u Budvi sagrađen neki značajan javni infrastrukturni objekat, već se investicioni planovi isključivo donose radi eksproprijacije zemljišta i održavanja postojeće infrastrukture. I zato Budva danas i izgleda ovako kako izgleda. Master plan koji bi bio jedna magistrala upravljanja gradom, bez obzira ko bio na vlasti, nije utopija već ozbiljna potreba ovom gradu koji konstantno luta i srlja zbog pogrešnog vodjenja.I ključno, takav plan moraju uraditi ljudi od struke iz brojnih djelatnosti, sa ozbiljnim referencama i iskustvom u izradi strategija, uz podršku i saradnju lokalne samouprave i mjesnih zajednica”, zaključio je Zenović.

Bonus video: