Vlada će u srijedu razmatrati zakone iz EU agende, potrebne za dobijanje IBAR-a

Sjednica je prvo bila najavljena za petak, a zatim za ponedjeljak. Prema informacijama "Vijesti", jedan od razloga odlaganja sjednice Vlade je taj što se čeka mišljenje Evropske komisije (EK) na amandmane na medijske zakone koje je uputio Kabinet premijera Milojka Spajića, nakon već dobijenog pozitivnog mišljenja EK na zakone

10353 pregleda 37 reakcija 3 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada će sjutra (srijeda 29. maj) održati sjednicu na kojoj će razmatrati zakone iz EU agende, potrebne za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), potvrdilo je Vijestima više izvora iz izvršne vlasti.

Ta sjednica prvo je bila najavljena za petak (24. maj), a zatim za ponedjeljak (27. maj).

Prema informacijama "Vijesti", jedan od razloga odlaganja sjednice Vlade je taj što se čeka mišljenje Evropske komisije (EK) na amandmane na medijske zakone koje je uputio Kabinet premijera Milojka Spajića, nakon već dobijenog pozitivnog mišljenja EK na zakone.

Vlada, prije juna kada se očekuje IBAR, treba da utvrdi sistemske zakone u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, između ostalog izmjene i dopune: Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o Državnom tužilaštvu, Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i Zakonika o krivičnom postupku.

Takođe, potrebno je usvajanje seta medijskih zakona: Zakona o medijima, Zakona o javnom medijskom servisu RTCG i Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama.

EK je savjetovala vlastima u Crnoj Gori da se uzdrže od uvođenja naknadnih izmjena u bilo koji od zakona koji se tiču Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), koje je već komentarisala, bez prethodne konsultacije sa Komisijom.

To su "Vijestima" rekli iz Delegacije EU prošle sedmice, odgovarajući na pitanje da li je EK odobrila zakone, čije je usvajanje neophodo za dobijanje IBAR-a u junu.

"EK tijesno sarađuje sa Crnom Gorom kako bi pomogla zemlji da u najkraćem mogućem roku ispuni privremena mjerila iz oblasti vladavine prava. U tom cilju, službe Komisije su revidirale nekoliko ključnih nacrta zakona koji su presudni za ispunjavanje privremenih mjerila", rekli su iz Delegacije.

Bonus video: